Пет правила как да си приготвите черен чай

Пет правила как да си приготвите черен чайАко сте си мислили, че знаете как се приготвя черен чай (особено по нашите български ширини, където пиенето на чай не е дългогодишна традиция, а навик от всекидневието) – например кипвате водата, наливате в чашата, мушвате в нея пакетчето и като се сетите, го махате и добавяте захар, мед или друг подсладител – е, не мислете повече така. Нещата съвсем не изглеждат така от британска гледна точка, където да се пие чай е повече от културна особеност.

Учените от Университетския колеж в Лондон и Британската научна асоциация определиха пет основни правила да се приготви черен чай. Тяхното изследване изяснява при какви точно условия се разкриват най-добре вкусовите качества на черния чай.

Преди всичко учените съветват чайните листенца да се заливат само с току-що кипнала вода. Това трябва да се прави най-добре в предварително загрят керамичен съд (достатъчно е да го облеете с гореща вода, за да се затопли).

На тези, които пият чая си с мляко, изследователите препоръчват първо да запарят чая, а после да добавят в него млякото, за да не попречи студеното мляко на процеса на запарване. Също така, ако чаят е бил приготвен в чайник, в чашката първо наливате чай, а после добавяте млякото.

Изследователите установили, че чаят трябва да се запарва от 2 до 5 минути в зависимост от личните предпочитания. Но 2 минути са абсолютният минимум. Впрочем, Британският институт по стандартите вече издаде инструкция, според която за максимално извличане на аромата чаят трябва да се запари в чайника в продължение на 6 минути.

И накрая, учените препоръчват да оставите чая малко да поизстине, преди да го пиете. Според тях идеалната температура е 60-65 градуса.

Къде в инструкциите видяхте „пакетче чай”? Всичко трябва да бъде по правилата на британската традиция! Но шегата настрана – черният чай наистина е не само вкусна, но и полезна напитка. Особено ако в него има бергамот, който помага да се понижи рискът от сърдечни заболявания.