Пет начина да привлечем късмета

Пет начина да привлечем късметаЗахвърлете смело четирилистната детелина, престанете да се плашите от черните котки и не вярвайте на китайските бисквитки с предсказания. Ще ви представим научни методи, които, ако се вярва на влиятелни учени, носят късмет по-добре от всеки магьосник и детелини, пък били те и с пет листа.
Преди няколко години трио психолози от Единбургския университет – Ричард Уайзман, Матю Смит и Питър Харис, започнали да изучават различията между хора, на които всичко им върви в живота, и такива, които са преследвани от лош късмет. В резултат на 10-годишно изследване те стигнали до заключението, че човек не се ражда с успех под мишницата, но е напълно способен да се вземе в ръце. При това независимо от „изходните“ данни. За пример нека си припомним възпитаничката на детски приют Коко Шанел, скитницата Едит Пиаф и сирака Роман Абрамович. Достатъчно е да усвоите пет навика, които носят късмет и водят до успех.

Не се съмнявайте в успеха си
Веднъж Ричард Уайзман публикувал във вестника обява за набиране на доброволци за „експеримент с успех“. В него можели да участват хора, които се смятат за потенциални неудачници, както и 100 процента щастливци. На всички психологът връчил дебел вестник и ги помолил да преброят фотографиите в него. Тайната била в това, че на една от страниците с голям шрифт имало обява: „Покажете този анонс на професора и ще получите награда от 250 паунда“. Както можело да се очаква, обявата била забелязана от всички щастливци, за което те получили възнаграждение. Тези, които предварително били записани в графата „губещи“, проспали обявата. Всичко всъщност е просто: неудачниците са по-напрегнати и тревожни и това напрежение влияе върху способностите им да забелязват това, което не очакват. Тези, които имат успех, са по-освободени и открити и виждат всичко, а не само онова, което търсят. Експериментът доказал, че успехът не е стечение на обстоятелства, а нашето умение и готовност да се възползваме от всеки шанс, който може да измени нашия живот към по-добро.

Разширявайте кръга на запознанства

Приемете като постановка за себе си следното твърдение: „Намирам лесно общ език с непознати. Нищо не ми струва да завържа ново познанство или да се обърна с някаква молба към непознат човек. Интересни хора срещам навсякъде, където съм бил, и при всяко нещо, сторено от мен“. Възползвайте се на макс от ситуацията. Например, завържете разговор с човека до вас, с когото пътувате в самолета, влака или автобуса. Ще се учудите колко чудесни и полезни отношения може да се появят впоследствие. Психологът Уайзман е убеден: щастливците са по-отворени към всичко ново. Интересно е, че тази способност човек може да „тренира“ у себе си с битови способи. Например, по-често в ресторанта пробвайте нови ястия или у дома гответе по нови рецепти.

Доверявайте се повече на интуицията си
Хората, на които ни се струва, че им върви повече, по-често се ръководят в живота от интуицията си. Бъдете по-внимателни към вътрешния си глас. За да се опознаете по-добре, се научете ежедневно да се отпускате, за да се вслушате в себе си. Например, практикувайте сутрин медитация и проведете по-дълго време сами със себе си. Слушайте какво ви говори вътрешният глас: той рядко греши.

Научете се да извличате полза от провалите
Както казва Уайзман: „Направете от лимона лимонада“. Щастливците, както и всички останали, се сблъскват с трудности, но за разлика от другите умеят да трансформират лошия опит в добър и полезен резултат. Никакви жизнени драми. Успяващите хора не са пасивни пред препятствията, а ги възприемат като възможност да се научат да ги преодоляват, да променят живота си към добро.

Мислете позитивно
Не притваряйте скептично очи при тази фраза. Пробвайте го на практика. Успехът отразява нашето вътрешно състояние. Това е и енергетиката, която се създава около нас, и убежденията, и отношението към света. Просто упражнение: вечерта отделяйте всичко на всичко няколко минути, в които да си спомните за хубавите неща, които са ви се случили през деня. Не се съмнявайте, че Фортуна ще бъде на ваша страна. Запомнете мантрата: „Винаги получавам от живота онова, което искам“.