Перлите – диктатор в модата

Перлите – диктатор в модатаВласт и изящество са думите, които най-добре описват значението на перлите в човешката история и мястото им в модата. Няма по-ярък пример за симбиозата между господство и лукс от известната картина от 1588 г. на кралица Елизабет I със седем реда наниз от перли, като най-дългият стига до коленете.
Почти 350 години по-късно ставаме свидетели на още една манифестация на перления блясък – перли украсяват и врата на Елизабет II по време на нейната сватба през 1947 г.

Статус в йерархията
Най-древният документ, в който се споменава перлата, е още преди 42 века в Китай. Аристокрацията носела дрехи, които били украсени с различни в цветово отношение перли. Пътешественици разказват в книгите си за Индия и за красотата на мъжките тюрбани, на които се преливали с блясъка си изумруди, брилянти, рубини и перли. А подаръкът, който Пенелопа получава в Омировата „Одисея“ са… перли.

И Аристотел е разбирал от перли
Александър Македонски чрез своите завоевателни походи отваря и пътя за търговията с перли между античния свят и Персия. Владетелят се вслушва в съвета на своя учител Аристотел и на път за Индия покорява архипелага Сокотра, известен с черните си перли.

В Римската империя модната заслуга да се използват богати перлени огърлици се пада на съпругата на император Калигула, а самият той дава званието сенатор на любимия си кон Инцитат и го окичва с наниз от перли.

Средновековието обожава блясъка им
Католическата църква издига в култ перлата, олтарите в църквите и предметите за извършване на обреди се украсявали с множество перли. В историята влиза и роклята на френската кралица Мария Медичи, която тя облича на кръщенето на сина си Людовик X. Над 30 000 перли с различна големина били пришити към одеждата на Медичи.
Конквистадорите, завладявайки Мексико, били поразени от красотата на храмовете, които открили, а каменните фигури на идоли били украсени с безброй перли.

”Перегрина” – блуждаещата перла
Блуждаеща или не, но ”Перегрина” се смята за една от най-красивите в света. Намерена е в средата на ХVI век на Бисерните острови в Панамския архипелаг от чернокож пленник, а след като той я предава на господарите си, получава за награда свободата си. Перлата преминава през няколко влиятелни личности в Европа – Мария Тюдор, Жозеф Бонапарт, Наполеон III и така докато през 1969 г. се появява в международната аукционна къща „Сотбис“.
Перлата е купена за 37 хиляди долара от актьора Ричард Бъртън, а той пък в Деня на влюбените я подарява на съпругата си, актрисата Елизабет Тейлър.

Власт, власт и пак власт
Коко Шанел е не само водещо име в модата, но и има нюх за бизнес. За да могат жените от средната класа да комбинират нейните модели, тя лансира фалшивите перли ”faux pearls”, които са били достъпни като цена за много жени. За Шанел казват, че е покорила всички модни подиуми с черното поло и десет реда перли.

За разлика от нейната реклама, ориентирана към средно статистическата жена, в САЩ се появява понятието ”powerpearls” и връзката между перли и власт става явна и в наши дни. Няма нито една съпруга на американски президент в модерната история на страната, която да не е позирала пред фотографи с перлено колие около врата. Без значение дали става дума за Жаклин Кенеди или за Мишел Обама.

”Не преговарям за перлите си.”
Както и да го въртим, все опираме до респекта, който всяват перлите. Спомняте ли си филма ”Желязната лейди” от 2011 г. с участието на великата Мерил Стрийп – великолепно изпълнение, за което тя получи и „Оскар“ за най-добра женска роля, сцената, когато Маргарет Тачър обсъжда стила си на обличане със съветника на торите. „Аз мога да се откажа от моята шапка, но… перлите…, те не са обект за обсъждане.”

Перлената яка á la Lady Di
Покойната принцеса Даяна последва традицията на свекърва си, кралица Елизабет II, която при коронясването си през 50-те години комбинира бяла рокля с перлена огърлица. Принцеса Даяна избра за венчавката си с принц Чарлз много елегантна рокля, лишена от натруфеност, и бижу с 10 000 ситни перлички. Украшението е плод на труда на дизайнерите Дейвид и Елизабет Емануел. А по време на медения месец носеше перлена яка, която веднага стана популярна сред жените в Англия.

Перлите – истински или фалшиви – са задължителен аксесоар на всяка съвременна жена.