Периодът на пубертета или кога детето съзрява

Периодът на пубертета или кога детето съзряваПубертетът или периодът на половото съзряване – това е времето, когато във физическото състояние на подрастващите деца започват резки изменения. Например, „рязко” израстване, формиране на вторичните полови белези. При момичетата се появява менструацията, а при момчетата – способността за еякулация. Особено важно е, че този период се характеризира с важни промени в психиката на подрастващите.

Има хора, които си мислят, че половата зрелост се развива едва ли не за една нощ. Както казва един ученик: „И една сутрин се събуждаш с акне по лицето”. Всъщност, процесът на полово съзряване продължава от година и половина до 6 години. (Grumbach, 1980). Физическите изменения, които се развиват по време на пубертета, са заложени още преди раждането, когато хормоните програмират бъдещата функция на х хипоталамуса и хипофизата, за да се „пробудят” след много години.

Промените в тялото
Вероятно всеки от вас може да си припомни познато момче, което заминава лятото на почивка и се връща значително по-високо. Моят собствен син, например, за 3 седмици на Рила се върна с цели 13 см по-висок. Нито слънцето, нито спортните занимания, нито животът на чист въздух имат общо с това. Юношеското израстване става благодарение на засиленото произвеждане на полови хормони.

При момичетата този скок се наблюдава около 2 години по-рано (на около 12 години) отколкото при момчетата – на 14 години. По принцип момичетата на 11-14 години са значително по-високи от момчетата на същата възраст. Неудобството, което момчетата изпитват заради факта, че са доста по-ниски от момичетата на своята възраст, обикновено отминава едва в средата на пубертета, когато успяват да настигнат по ръст своите приятелки, а малко след това става и по-високи от тях.

Юношеският скок в ръста не засяга еднакво всички части от тялото. Така например, порастването на стъпалото обикновено изпреварва ръста на коляното с около 4 месеца, затова понякога стъпалото на юношата изглежда непропорционално голямо. (Marshall, 1975). Някои юноши се разстройват ужасно от това, тъй като не разбират, че предстои пропорциите на тялото им да станат по-хармонични впоследствие.

Няма връзка между ранния „скок” на ръста и окончателния ръст на възрастния човек (това в голяма степен зависи от генетичната регулация) . Това обстоятелство трябва да успокои тези подрастващи, които обикновено отнасят шегите на връстниците си, че са „малчовци”. Не е изключено на 16-17 години тези „малчовци” да догонят и да изпреварят по ръст връстниците си.

Кога започва периода на пубертета
Различно при всеки – при момчетата средно във възрастта 10 – 14 лет – при някого по-рано, при други – по-късно. Това е нормално.

Кое поставя началото на периода
Пубертетът започва в момента, когато организмът започва на изработва полови хормони в голямо количество, именно те са и причина за промените в тази възраст. Мъжкият полов хормон е тестостеронът. Той се произвежда чрез теститите, които се намират под пениса. Пак в тестисите се произвежда семенната течност (спермата), която опложда женската яйцеклетка.

Какви са промените през пубертета
Вижте по-долу основните промени, които стават в този период при момчетата, както и примерната възраст, характерна за тях:

Увеличаване на тестисите – по правило на около 11-12 години
Окосмяване в срамната област – около пениса и тестисите (12 години)
Промяна на гласа – около 13-ата година
Окосмяване на подмишниците – около 14 години
Формиране на „мъжки” глас – около 15 години
Поява на мустаци – около 15 години
Поява на брада – около 16 години

Откъде идва толкова много пот
Причината за обилното потене по време на пубертета е излишъкът на хормони. Най-силно се изпотяват подмишниците и слабините. Този проблем е лесно разрешим – с добри антиперспиранти и дезодоранти.

Кога ще се измени гласът ми
Хормоните на пубертета водят до удължаване и удебеляване на гласните връзки. Изведнъж един ден вашето момче започва да говори „странно”. Това е нормален процес и много скоро трансформацията на гласа му ще приключи. Тогава гласът му ще стане по-дълбок и нисък.

Как става окосмяването на тялото
Най-напред се окосмява областта в слабините. После космите се появяват по краката, на подмишниците и по гърдите на момчетата. Ако случайно брадата на юношата не расте толкова бързо – нека не се притеснява, скоро ще дойде моментът да използва самобръсначката на татко си.

Какво се случва накрая
При завършването на пубертета момчето става полово зряло (впрочем, и момичето) – тоест, и двамата са способни да заченат дете. Това е възможно и преди завършването на пубертета, тъй като тестисите на юношата започват да произвеждат сперма в самото начало на пубертета. За избягването на нежелана бременност и инфекциозни болести, предавани по полов път, младите хора трябва да са се научили да ползват презерватив.