Пазете кожата от студа

Пазете кожата от студаНяма начин да не сте усетили студа. България бе скована от януарски мраз, а това само може да ни кара повечко да мечтаем за лятото, когато една тениска и едни къси гащи вършат работа. Доказано е, че студът влияе зле върху кожата – тя става суха, зачервява се, понякога се нацепва. Не обичаме зимата и заради това. Какво можем да направим, за да защитим кожата в студа? Ето ви няколко съвета.

1. Поставете в помещението овлажнител на въздуха. Ще дишате по-леко. Сухият въздух вреди не само на стайните растения. Кожата и лигавицата й губят влагата си и се нуждаят от допълнително овлажняване.

2. Заменете средствата за излизане навън с по-мазни. Вместо лосион или мляко за тяло използвайте крем или масло. Вместо обичайния гел за миене – крем гел.

3. Овлажнявайте лицето веднага след измиване. Когато използвате почистващи средства, кожата неизбежно губи вода. Не губете време, веднага нанасяйте тоник, а след това крем, за да може загубата на влага да е не е фатална.

4. Прекарвайте по-малко време под горещия душ. Колкото и да не ви се ще, не се отдавайте на горещите струи, защото ще заплатите за това: горещата вода вреди върху защитната бариера на кожата.

5. Пийте повече течности. Изпивайте не по-малко от 8 чаши вода на ден. И помнете: кожата трябва да получава влага не само външно, но и вътрешно.

6. Яжте продукти, които съдържат ненаситени мастни киселини. Сьомга и скумрия, растителни масла, орехи и авокадо -всички те са прекрасни източници на омега – 3, омега – 6 и омега – 9 мастни киселини, необходими за нормална работа на цялата система на организма, в това число и за изработката на кожни липиди.

Предлагаме ви и някои идеални средства за защита на кожата:
1. Крем за излизане с дълбоко действие Nutrilogie, Vichy
Той е с витамин E и масла от кайсия, жожоба и макадамия. Помага на кожата за изработване на собствени липиди. Просто спасение за много суха кожа.

2. Балсам за устни SOS, Erborian
Да облизвате устните си в студа, забравяйки за балсама, е най-лошото, което може да сторите за кожата си. Балсамът лекува напуканите устни, защитавайки ги от студа.

3. Crème Confort Gourmand, Thalgo
Съдържа ненаситени мастни киселини, което помага за възстановяване на защитната бариера на кожата и решително се бори със сухотата.

4. Comfort on Call, Clinique
Гъст овлажняващ крем – балсам, разработен специално за жители на страни със студен климат. Съдържа овесена каша и глицеритинова киселина, която помага срещу раздразнена кожа, и диметикон, защитаващ кожата.

5. Ultra Facial Cream, Kiehl\’s
Идеален зимен крем, поддържащ нужното ниво влага на кожата в продължение на целия ден. Съдържа любимия ингредиент на специалистите от марката – сквалан, растителен липид, идентичен с липида на кожата.

6. СС-крем „Съвършено сияние“, Erborian
СС-крем, който ухажва кожата и й придава здравина и сияен вид. Овлажнява я и я защитава от UF-лъчи – нещо, което е важно най-вече за ония, които отиват на зимен курорт. .
Специалистите уточняват, че защитната бариера на кожата се състои от липиди и изпълнява две функции: помага й да удържа влагата и да обезпечава първата линия на защита от външни агресори. Всяко температурно изменение – мраз или горещина, водят до нарушаване на тази бариера. През зимата заради въздействието на сухия и хладен въздух кожата се раздразва и зачервява – признаци за това, че клетките на кожата не работят добре. Кремовете, разработени специално за зимата, създават върху лицето невидима защитна бариера, която предотвратява раздразнението, зачервяването и появата на цепнатини. Не забравяйте, че през зимата кожата се нуждае и от защита от ултравиолетови лъчи: зимното слънце носи 95 на сто от своята сила.