Парад на ветрилата във Варна

Да бъдете във Варна по време на регатата \“Тол шипс\“ и да не видите платноходите е като да отидете в Рим и да не видите папата. Това твърдение не е преувеличено – привързани към кея, тези прекрасни кораби сякаш идват от друго време, протегнали стройните си мачти към небето. Ветрилата им потръпват под полъха на вятъра и нашепват за морски легенди и пътешествия, за мъжки времена на приключения и завоевания. През 2014 г. във Варна пристигна най-големият платноход в света – руският \“Седов\“, наречен на известния руски полярен изследовател Георгий Седов. Всъщност корабът е германски, построен през 1921 г. в корабостроителницата в град Кил.

Преминава под съветски флаг през 1946 г. като част от репарациите след Втората световна война. Изваяният му корпус и днес буди възхищение, както и на другият му събрат \“Крузенщерн\“. 4 руски ветрохода се събраха в пристанище Варна, тук бяха и един голям румънски кораб \“Мирча\“, пакистански, малтийски… Сред големите ветроходи са и българските \“Калиакра\“ и \“Роял Хелена\“. Много по-малки лодки добавиха красота към живописното стълпотворение, което привлече над 300 000 души в пристанището.

Регатата \“Тол шипс\“ е състезание на ветроходни учебни кораби, на борда на всеки от тях има курсанти и ученици, защото идеята на организаторите от \“Sail Training International\“ е чрез това плаване младите хора от различни страни да усетят духа на разбирателството и взаимопомощта. Тазгодишната регата се провежда изцяло в Черно море. От Варна платноходите потеглиха по вятъра към Новоросийск, оттам ще посетят Сочи и последната гонка е до румънския град Констанца. \“Не е важна победата, а участието\“ – за \“Тол шипс\“ важи с пълна сила олимпийският принцип.