Открито е още едно полезно свойство на витамин D

Открито е още едно полезно свойство на витамин D

Редовното приемане на витамин D помага да се намали рискът от развитие на инфекции. Резултатите от това изследване са публикувани в British Medical Journal, за което накратко съобщава The Telegraph.

„Витаминът на слънцето“ може да помогне в борбата с респираторните инфекции. За това е достатъчно да се приема съответната хранителна добавка като минимум веднъж на седмица, а желателно – всеки ден. По-рано се препоръчваше витамин D да се взема най-вече като стимулация на растежа на костната тъкан.

В продължение на много години учените се опитваха да си изяснят има ли връзка между респираторните инфекции и дефицита на витамин D, който се наблюдава именно през есенно-зимния период.

Учените са анализирали данните на почти 11 000 души от различни страни. Редовното приемане на витамин D е било свързано с намаляването на риска от развитие на остри респираторни заболявания на дихателните пътища с 12 на сто. Сред тези, при които бил отбелязан недостиг на витамин D, вземането на съответната хранителна добавка намалявал риска от заболяване с 50 на сто.

Според мнението на специалистите, витамин D подпомага повишаването на равнището на антимикробните пептиди, които могат да се нарекат природни антибиотици. Припомняме, че витамин D се синтезира в организма под влиянието на слънчевите лъчи, а също така се съдържа в някои продукти, например в по-мазните риби.

По-рано американските специалисти съобщиха, че витамин D взаимодейства с гените, свързани с дълголетието и забавя процеса на стареене на белтъчините.