Открит ли е кодът на женската изневяра

Открит ли е кодът на женската изневяраУчените от Университета в Куинсленд откриха, че съществува ген, който прави изневярата при жените по-вероятна. Изследователите са открили особен вариант на AVPR1A, който влияе на поведението в обществото и на сексуалната мотивация и значително повишава вероятността за изневяра, но само при жените.

Всеки човек притежава два гена AVPR1A – по един от всеки родител, така че съществува цял набор от разнообразни съчетания на вариациите на този ген. Анализът на ДНК и начина на живот при повече от 7000 души показва, че от 6,4 на сто от жените, които изневеряват на съпрузите си, по-голямата част са носители на определена вариация на този ген. Това изследване потвърждава теорията, че генетиката влияе на способността на човек да бъде верен на партньора си.

Към този момент изследванията показват, че 63 на сто от изневерите при мъжете и 40 на сто от изневерите при жените могат да бъдат обяснени с техния генетичен код.

И още една особеност, разкрита при друго изследване по-рано – мъжете с висок IQ са по-малко склонни да изневеряват. Според мнението на изследователите, такива мъже придават по-голямо значение на сексуалната изключителност на своята партньорка. Между другото, някои психотерапевти са убедени, че изневярата може да бъде и полезна за семейния живот. При някои двойки интригата навън може да бъде нещо като „дефибрилатор”, който задейства спрялото сърце на семейния им живот. Но не разчитайте особено на това, защото според статистиката изневярата е причина за развод в една четвърт от всички случаи.