asd
Начало Здраве Зависимости Открит е генът, отговорен за влечението към алкохола

Открит е генът, отговорен за влечението към алкохола

Открит е генът, отговорен за влечението към алкохола

Учените са успели да изолират вариант на ген, който потиска желанието да се употребява алкохол. В мащабното изследване са участвали повече от 100 специалисти от различни страни. Те изследвали генетичен материал от 105 хиляди души, както и провели редица експерименти с лабораторни мишки. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), съобщава Science Daily.

Екипът от американски и европейски генетици е установила свързани с алкохола изменения в гена β-Klotho. Оказало се, че частен вариант на този ген се наблюдава при 40 на сто от хората и намалява тяхното влечение към алкохола.

За да потвърдят това наблюдение, учените провели експеримент с лабораторни мишки. „Изключвайки“ гена β-Klotho при гризачите, генетиците установили, че мишките започвали да се отнасят по-лоялно към спирта.

Влечението към алкохола се регулира от сложен механизъм, в който вземат участие генът β-Klotho и произвежданият от черния дроб хормон FGF21. Този хормон също потиска влечението да се яде сладко. Но за да намали желанието за пиене на алкохол, този хормон трябва да действа заедно с гена β-Klotho. Хората, които са носители на частния вариант на този ген, по-малко употребяват алкохол.

Злоупотребата с алкохол е сериозен проблем на общественото здравеопазване в целия свят. С алкохолизма всяка година са свързани повече от 3 милиона починали. Резултатите от това изследване могат да помогнат при разработването на лекарства за регулиране употребата на алкохол, надяват се учените. По-рано подобен механизъм учените откриха при кафеманите. Носителите на определен вариант на гена PDSS2 пият по-малко кафе от останалите хора.