Отказът от сол не помага на здравето

Отказът от сол не помага на здравето

Канадските учени опровергават разпространеното твърдение, че отказът от сол е полезен за здравето. Те успяват да установят, че набиращата популярност безсолна диета може да способства за развитието на сърдечносъдови болести по същия начин, както и прекалено солената храна.

Мащабно международно изследване под ръководството на специалисти от Университета Макмастър в Хамилтън, Канада, показва, че диетата с ниско съдържание на сом е необходима изключително само на хипертониците и на хората, които злоупотребяват със соленото. За всички останали безсолната диета, напротив, вреди на здравето.

Проучени били диетичните предпочитания и начина на живот, както и кръвни изследвания на повече от 130 000 души от 49 страни. Учените се опитали да установят съществува ли връзка между употребата на натриев хлорид и сърдечните болести, както и с риска от инсулт. Оказало се, че ниското съдържание на сол в храната е свързано с по-голям брой сърдечносъдови болести.

„Намалената употреба на натриев хлорид наистина намалява кръвното налягане, но този ефект е доста незначителен, ако го сравним със средните показатели за употреба на сол. В същото време отказването от солта е свързано с промяна на хормоналния фон, което може да надхвърли всички преимущества от намаленото налягане“, отбелязва Андрю Менте, водещият автор на изследването.

Учените съветват здравите хора да ядат умерено солена храна. Всекидневната доза натриев хлорид трябва да е около 3 грама. В противен случай, независимо от това дали човек страда от хипертония или не, се появява риск от развиване на сърдечносъдови болести – изследването показва, че употребата на 2 и по-малко грама сол на ден е свързано с увеличен риск от инфаркт и инсулт.