От капризите на кралските особи зависи и модата

От капризите на кралските особи зависи и модатаВисшата аристокрация често диктувала тенденциите в развитието на модата. Дали обувките ще са с високо токче, как ще изглеждат корсетите, какъв ще бъде цветът на помадата за лицето, колко обемни трябва да са перуките – това е незначителна част от правилата. Достатъчно е да разгледаме картини от различни исторически епохи и ще стигнем до един и същи извод – модата била зависима от капризите на богатите. И не само от тях.

Мария Антоанета
Бременността на френската кралица променила модата в кралския двор, а това повлияло на кройката на дългите рокли. За да изглеждат по-дебели и да не привличат гнева на кралицата със стройните си фигури, придворните дами принудили шивачките си да променят роклите, които обличали. Били ушити специални подплати, които придавали обемност на дрехите на дамите от висшето общество.
Мария Антоанета носела толкова високи перуки, че, когато влизала в каляската си, била принудена да я сваля.

Елизабет I
Тя управлява Англия 44 години и без съмнение е смятана за един от най-силните владетели. Освен с решителността си и смелите реформи тя е известна и с невероятния си гардероб.
Когато навършила 70 г. владетелката имала в колекцията си 3000 рокли. Всичките били уникални като кройка, изработени от скъпи тъкани и материали и с богата декорация.
Броят на перуките й бил около 80, а цветовете били различни.

Вилхелм II
Той управлява Германската империя до 1918 г. и бил фанатично влюбен във военните униформи. Обожавал парадите, лъскавите ботуши и дисциплината на армията. В историята е записан случай, когато германският владетел е сменил униформата си девет пъти и то само за един ден.

Людовик XIII
Поема престола едва на 8-годишна възраст, а на 23 години оплешивява напълно. Тъй като много се срамувал от ранния косопад, той въвел модата да се носи перука. Перуката завладяла набързо Европа – смятало се, че не е прилично да имаш своя естествена коса. Когато кралят умира, мъжете в кралския двор започнали да се обличат с дрехи, които наподобявали облеклото на малките деца.
Те били принудени от обстоятелството, че наследникът на трона Людовик XIV бил само на 5 години.

Френският Карл VIII
Изведнъж се появяват на мода мъжки обувки, които били много широки отпред. Някои даже изпитвали затруднение не само да вървят, но било трудно и да се пази равновесие. Причината за модната тенденция е в самия френски крал Карл VIII. Той се опитал да скрие факта, че имал по 6 пръста на всеки крак.

Александър I
Руският монарх провежда значими обществени, финансови и образователни реформи. Независимо от мащабността на мисленето си, Александър I се страхувал от бунтове и революции и забранява носенето на дълги панталони в Русия – те символизирали Френската революция.
През 1807 г. по нареждане на царя войската започнала масови проверки по пътищата и в граничните райони. Спирани били всички дилижанси и ако някой от пътниците носел дълги панталони, бил принуждавам да ги отреже до коляното.

Едуард VII
Английският крал допринася за създаването на Антантата, проявявал интерес към развитието на културата и спорта в Европа, пътувал често. Той бил голям любител на вкусната кухня и въвел етикета да не се закопчава последното копче на сакото.

Има още много интересни и доста занимателни истории, свързани с развитието на модата. През XV век в модата се наложила кройката и моделите на рокли, под които незабележимо се подавала подплатата. Църковните служители заклеймили този модел и го нарекли дяволския прозорец.

По време на Викторианската епоха в Англия мъжките мустаци не били на мода. Това принудило повечето собственици на магазини да не приемат на работа мъже, които носели мустаци.
А през XVII век синият цвят навлиза в мъжката мода и е определящ при ушиването на дрехи за момчетата. Битувало мнението, че синият цвят защитавал от злите сили, не допускал духовете да обладаят тялото и успокоявал нервите на сприхави и буйни момчета.

Не само днес голяма част от жените се подлагат на жестоки диети и искат да имат измъченото лице на манекенките от големите световни подиуми и списания. В началото на миналия век в обществото се ширело мнението, че красивата жена трябва да има изражение на лице, говорещо за слабост и болест. Те пиели оцет или неразреден сок от лимони в количества, които днешната медицина смята за вредни.

Жените не можели да си позволят да се появяват в обществото без чорапи почти до втората половина на миналия век. Да се види женската кожа, та дори и под дълга пола, се считало за признак на бедност или на лош вкус.
Снимка: БГНЕС