Начало Жената Лице и тяло Осем вредни привички, които влияят върху кожата

Осем вредни привички, които влияят върху кожата

Осем вредни привички, които влияят върху кожата
Пушене
Трябват ли ви още причини, за да откажете цигарите? За сведение: след всяка цигара бръчките ви стават по-дълбоки, а цветът на лицето – нехомогенен. Доказано е, че след 10 г. пушене кожата изглежда 2 години и половина по-стара. Като „бонус“ формата на устните изтънява, краищата им се отпускат, а около устата се появяват бръчки.

Забравете миенето със сапун
Да, сапунът изчиства лицето. Едновременно с това обаче той изсушава и раздразва кожата, а така също премахва естествената мазнина, понижавайки защитната й бариера. Затова дори проблемната кожа почиствайте с меки средства от рода на млякото и пяната без твърди сулфати в състава. А миенето със сапун оставете за ръцете.

Почистване на порите
Долу ръцете от акнето. При неправилно почистване на лицето рискувате да забиете инфекцията дълбоко в порите и да оставите белег на кожата. Затова специалистите козметици работят със специални инструменти и под определен ъгъл. Ако го правите у дома, може да ползвате салицилов спирт. Натиснете върху пъпката памучен тампон, напоен със спирт, и го завъртете – така пъпката ще се разруши отвътре и няма да се възпали.

Спане с макиажа
При сън температурата на кожата се повишава и тя като гъба попива полезните кремове и серуми. А сега си представете, че вместо подхранващите компоненти кожата поглъща остатъци от козметиката и праха, натрупани върху нея през деня. В този случай запушените пори се разширяват, появяват се пъпки. Особено старателно почиствайте кожата след 25 г. – с възрастта нивото на колаген намалява и порите губят еластичност, поради което едва ли ще се свият до обичайния си размер.

Неправилно хранене
Американски учени са доказали, че продуктите с висок гликемичен индекс повишават нивото на захар в кръвта и задействат синтеза на инсулин. В същото време стимулират изработката на андрогени – хормоните, ускоряващи секрецията на кожната мазнина и провокиращи не само отлагания в областта на корема, но и акне. Затова заменете простите въглехидрати със сложни, добавете в менюто протеини и пълнозърнести храни и след половин година ще може да се похвалите със стегната фигура и идеална кожа.

Недоспиване
Недоспиването е постоянен стрес за организма: понижава метаболизма и имунитета, води до главоболие, кожата изглежда уморена. Този ефект е закономерен, тъй като по време на сън се стартират възстановителни процеси и клетките се избавят от натрупаните през деня токсини. При регулярно отсъствие на такова „генерално почистване“ се нарушава кръвообращението, което се отразява на лицето с нездрав сив оттенък и торбички под очите.

Облизване на устните
Когато устните изсъхнат, ни се приисква да ги оближем, за да ги овлажним. Това обаче само влошава ситуацията: след няколко минути слюнката се изпарява и нежната кожа изсъхва още повече. Препоръчваме да си носите в дамската чанта балсам с алое или масло от ший, за да ви е винаги под ръка. А за силно напукани устни се препоръчва лечебно средство с 1% хидрокортизон – него използвайте преди сън.

Загар не по правилата
В опитите си да се защити от слънчевото лъчение кожата се удебелява и загрубява, като започва да произвежда излишно количество меланин. Този пигмент, който оцветява клетките, провокира преждевременно стареене на кожата. Затова не излизайте от къщи без слънцезащитен лосион за лице и го обновявайте на няколко часа. И още: в солариумите ви облъчват с UVA-лъчи, които самостоятелни са много по-опасни, отколкото в двойка с UVB-лъчите на слънцето