Осем вредни привички, които влияят върху кожата

Осем вредни привички, които влияят върху кожата
Пушене
Трябват ли ви още причини, за да откажете цигарите? За сведение: след всяка цигара бръчките ви стават по-дълбоки, а цветът на лицето – нехомогенен. Доказано е, че след 10 г. пушене кожата изглежда 2 години и половина по-стара. Като „бонус“ формата на устните изтънява, краищата им се отпускат, а около устата се появяват бръчки.

Забравете миенето със сапун
Да, сапунът изчиства лицето. Едновременно с това обаче той изсушава и раздразва кожата, а така също премахва естествената мазнина, понижавайки защитната й бариера. Затова дори проблемната кожа почиствайте с меки средства от рода на млякото и пяната без твърди сулфати в състава. А миенето със сапун оставете за ръцете.

Почистване на порите
Долу ръцете от акнето. При неправилно почистване на лицето рискувате да забиете инфекцията дълбоко в порите и да оставите белег на кожата. Затова специалистите козметици работят със специални инструменти и под определен ъгъл. Ако го правите у дома, може да ползвате салицилов спирт. Натиснете върху пъпката памучен тампон, напоен със спирт, и го завъртете – така пъпката ще се разруши отвътре и няма да се възпали.

Спане с макиажа
При сън температурата на кожата се повишава и тя като гъба попива полезните кремове и серуми. А сега си представете, че вместо подхранващите компоненти кожата поглъща остатъци от козметиката и праха, натрупани върху нея през деня. В този случай запушените пори се разширяват, появяват се пъпки. Особено старателно почиствайте кожата след 25 г. – с възрастта нивото на колаген намалява и порите губят еластичност, поради което едва ли ще се свият до обичайния си размер.

Неправилно хранене
Американски учени са доказали, че продуктите с висок гликемичен индекс повишават нивото на захар в кръвта и задействат синтеза на инсулин. В същото време стимулират изработката на андрогени – хормоните, ускоряващи секрецията на кожната мазнина и провокиращи не само отлагания в областта на корема, но и акне. Затова заменете простите въглехидрати със сложни, добавете в менюто протеини и пълнозърнести храни и след половин година ще може да се похвалите със стегната фигура и идеална кожа.

Недоспиване
Недоспиването е постоянен стрес за организма: понижава метаболизма и имунитета, води до главоболие, кожата изглежда уморена. Този ефект е закономерен, тъй като по време на сън се стартират възстановителни процеси и клетките се избавят от натрупаните през деня токсини. При регулярно отсъствие на такова „генерално почистване“ се нарушава кръвообращението, което се отразява на лицето с нездрав сив оттенък и торбички под очите.

Облизване на устните
Когато устните изсъхнат, ни се приисква да ги оближем, за да ги овлажним. Това обаче само влошава ситуацията: след няколко минути слюнката се изпарява и нежната кожа изсъхва още повече. Препоръчваме да си носите в дамската чанта балсам с алое или масло от ший, за да ви е винаги под ръка. А за силно напукани устни се препоръчва лечебно средство с 1% хидрокортизон – него използвайте преди сън.

Загар не по правилата
В опитите си да се защити от слънчевото лъчение кожата се удебелява и загрубява, като започва да произвежда излишно количество меланин. Този пигмент, който оцветява клетките, провокира преждевременно стареене на кожата. Затова не излизайте от къщи без слънцезащитен лосион за лице и го обновявайте на няколко часа. И още: в солариумите ви облъчват с UVA-лъчи, които самостоятелни са много по-опасни, отколкото в двойка с UVB-лъчите на слънцето