Още веднъж за водата

Още веднъж за водатаСигурно сте го чели хиляда пъти, но нека пак да напомним – водата има невероятното свойство да помага на здравето. Известно е, че това е едно от най-ценните течности за организма. И въпреки това много хора забравят да пият повече вода, дори и тези, които мислят за здравето си.

Водата е 70 на сто от теглото на човешкото тяло. Разбираемо е защо ни трябва по-голямо количество, за да бъде това тяло здраво и да функционира нормално. Разбира се, роля тук имат и бъбреците. Те отделят шлаката в кръвта и връщат пречистената течност в кръвоносната система. Правени са изчисления, че ако бъбреците не изпълняват тази функция, трябва на ден човек да изпие 1000 чаши вода.

Дори ако бъбреците са здрави и работят както трябва, количеството вода в тялото трябва да се поддържа. При липса на достатъчно течност, с която да се изхвърлят страничните вещества на клетъчния метаболизъм, организмът може да се отрови на клетъчно ниво.
За щастие, много от продуктите, които похапваме, осигуряват нужното количество вота, тъй като почти всички те я съдържат в различна степен. Парче телешко например съдържа 73 процента вода, а динята – 92 %. Храната обаче не може да осигури необходимата за тялото живителна течност.

Преди време в Харвардския университет провели следното изследване. На една група спортисти забранили да пият вода и да ходят бързо със скорост 5 км в час. Те успели да вървят малко повече от 3 часа, когато температурата им внезапно се увеличила до 39 градуса, а те почувствали невероятна умора. Втората група трябвало да изпълни същото задание, но участниците в нея можело да пият вода колкото си искат. Тези спортисти вървели около 6 часа, а после с тях се случило същото като с първата група.

При участниците в третата група внимателно бил проверяван обемът вода в тялото по време на разходката. Оказало се, че те губят около 1 чаша вода на всеки 15 минути. Съответно им било разрешено да попълнят своевременно този обем вода и те нито повишили температурата си, нито изпитали каквато и да е умора. Изводът – жаждата не е точно мерило за потребността на организма от вода. Пийте повече, отколкото ви се иска – това е полезно за здравето!