Оптимистично за книгата – панаирът в Лайпциг събира над 3000 участници и близо 250 000 читатели

Оптимистично за книгата – панаирът в Лайпциг събира над 3000 участници и близо 250 000 читателиПриятелски срещи, силни дебати и литературно разнообразие: на Лайпцигския панаир на книгата и най-големия литературен фестивал в Европа \“Лайпциг чете\“ се стекоха 251 000 посетители (237 000 през 2014 г.), от които 186 000 посетители (175 000 през 2014 г.).Всички тези хора се интересуват от словото и творбите на над 3000 участници и 2263 изложители. Не само в изложбените площи, но и в целия град се организират четения, срещи с автори, приятелски дискусии.

Leipziger Buchmesse е най-важното събитие в света на книгите, което се провежда в Европа през пролетта. Преди да отворят нова страница в книжната история на Германия, представителите на германския сектор на търговия с книги предложиха равносметка. През 2014 г. в страната малко е намаляло търсенето на белетристика, но са увеличени продажбите на научнопопулярни книги, а електронните книги са 4,3% от целия оборот. Според данни за 2013 г., оборотът на книжния пазар в Германия е бил 9,53 милиарда евро, съобщава DW.de.

Мотото на изложението тази година е „1965 – 2015. Германия – Израел”, а основна тема е литературата на Израел по повод 50-годишнината от германо-израелските дипломатически отношения. В Лайпциг посрещат такива имена като Амос Оз, Лизи Дорон, Дан Динер, Меир Шалев, Рон Сигал, Ави Примор и др. Заедно с германските си колеги те говорят за миналото, бъдещето и настоящето на двете страни.

На панаира се представя антологията „Ние не сме забравили, отиваме да танцуваме”, издадена с подкрепата на Министерството на външните работи на Германия. Тя е съставена от 19 млади германски и израелски автори.

Първият лауреат на Лайпцигския панаир на книгата е румънският писател и кандидат за Нобелова премия в литературата Мирча Картареску. Наградата (която включва и 15 000 евро) беше връчена за принос в европейското взаимно разбиране за трилогията „Ослепително”. За себе си 58-годишният автор казва, че литературните му проекти никога не са зависели от историческите обстоятелства и че пише така, както и преди 1989 г.

При откриването на панаира бяха обявени резултати от Института за изучаване на общественото мнение Forsa четат ли германците. Почти една трета от жителите на Германия (27 на сто) прочитат като минимум 10 книги през годината. Сред активните читатели жените са два пъти повече от мъжете. 19 на сто от германците четат от 6 до 10 книги годишно и само 14 на сто си признават, че четенето на книги не ги интересува.

Лайпцигският панаир на книгата е вторият по големина след книжното изложение във Франкфурт и се провежда редовно всяка година от 1946 г. насам. Но историята му има следи назад в XVII в., а през XVIII в. градът се превръща в център на книжната търговия в Германия.
Снимка: БГНЕС