Оптималната възраст за раждане на здраво дете

Оптималната възраст за раждане на здраво дете

Жените, които са родили на възраст от 30 до 39 години, по-често дават живот на умни и здрави деца от тези, които са станали майки на възраст 20-29 години и от 40 до 49. Тези данни оповестиха учени от Лондонското училище за икономика и политически науки.

Изследователите са решили да проверят влияели възрастта, на която жената става майка, върху здравето на детето. За тази цел те анализирали данни от мащабната програма Millennium Cohort Study, по време на която са събрани многобройни данни за 18 хиляди деца във Великобритания.

Става ясно, че децата на жени на възраст 30-39 години показват по-високи когнитивни способности, като превъзхождат по този показател децата на по-младите жени и значително превъзхождат връстниците си, чиито майки са ги родили на възраст 40-49 години. Освен това учените установили, че майките на зряла възраст (след 40) играят с децата си по-малко от по-младите мами.

„30-годишните жени като правило са по-образовани, имат по-високи доходи, най-вероятно са подредили отношенията си с партньора, водят здравословен живот, планирали са бременността си и затова са се грижили за себе си и бебето в периода на неговото очакване“, коментира резултатите от изследването неговият автор Елис Гоисис, специалист в сферата на социалната политика. Тя отбелязва, че такива майки са по-малко склонни да пушат, предпочитат да кърмят бебето си и голямо желание му четат книги.

Учените подчертават, че независимо от достъпа до голям обем данни, се е налагало по време на проучването да събират допълнително информация за майките, родили първото си дете след 40 години – анализирани са всичко 53 такива случая.

Учените обръщат внимание, че от 1980 г. насам непрекъснато расте средната възраст, на която британските майки раждат за първи път. Тогава тази възраст е била 24,5 години, а сега е 28,1. Същата тенденция е валидна и за България.