Октоберфест в Мюнхен – световният бирен празник

Октоберфест в Мюнхен - световният бирен празник

Всеки уважаващ себе си пътешественик и ценител на бирата трябва поне да е чувал за Октоберфест, ако още не го е посетил. Това е най-популярният бирен фестивал в света, който през 2010 г. отбеляза своята 200-годишнина.

Всяка година на Октоберфест се събират близо 6 милиона поклонници на бирата от цял свят, за да опитат специалното фестивално пиво от най-добрите пивоварни на Мюнхен. Такова питие се произвежда само по това време на годината, приготвя се в съответствие с мюнхенския закон за чистотата на бирата от – забележете, 1487 г., като съдържанието на алкохол в него не надвишава 6,3 %.

За първи път Октоберфест се провежда в чест на сватбата на баварския кронпринц и бъдещ крал Лудвиг I и принцеса Тереза от Саксония-Хилдбургхаузен, в чест на която е наречена и поляната, където се развихря празникът. Терезиенвийзе (Ливадата на Тереза) e с площ 42 хектара и се ползва със специален статут. Коронованата сватба е на 12 октомври 1810 г. Краят на празненството на 17 октомври се отбелязва с конно състезание, което бива повторено и на следващата година, и така се слага началото на Октоберфест. През 1896 г. се появяват първите шатри, в които се продава бира.

За 200 години събитието е било пропуснато само няколко пъти, и то по изключително сериозни причини – холерна епидемия, по време на Пруско-австрийската и Франко-пруската война, Първата и Втората световни войни и хиперинфлацията в Германия през 1923—1924 г.

Във фестивала имат право да участват единствено мюнхенски пивоварни.

Традиционно фестивалът започва с шествие на производителите – впечатляваща процесия на празнични конни впрягове, които карат бъчви бира и в съпровод на оркестри минават през целия град до ливадата на Тереза. Точно в 12 на обяд прозвучават 12 топовни изстрела и кметът на Мюнхен отваря първата бъчва – Октоберфест е открит!

Тази традиция датира от 1950 г. На другия ден – първата неделя от празника (който винаги се открива в събота), около 8 000 души, облечени в исторически и национални костюми начело с оркестри и празнично украсени конни впрягове преминават от сградата на баварския парламент до ливадата на Тереза. Шествието също се провежда от 1950 г. насам и вече е задължителна част от фестивала.

Празникът на бирата продължава малко повече от две седмици. За този период на Терезиенвийзе в центъра на Мюнхен се изграждат 14 големи (с място за по 10 000 души) и 15 малки бирени шатри (за 1000 души). В тях кипи живот – нежни на вид келнерки и снажни келнери разнасят по 12 литрови халби за бира наведнъж, гостите хапват сладко-сладко жарени наденички и печени пилета, бирата се лее като река, а градусът на веселието се поддържа от музикални изпълнения. Шумната тълпа не утихва и за миг. Често от една или друга маса се надига някой развеселен гост и под аплодисментите на своите съседи със замах обръща на екс литър бира. Или пък мъжете си организират състезания кой по-бързо ще глътне повече халби с пенливата напитка.

На официалния сайт на Октоберфест по време на събитието може да се види така нареченият „барометър на ливадата” – Wiesеnbarometer, който показва степента на заетост на отделните павилиони.

По време на фестивала най-различни развлечения за гостите – люлки, въртележки, скоростни влакчета, 50-метрово колело за наблюдение, кула за симулиране на свободно падане… Дори да не сте голям любител на бирата, си струва да посетите това живо, многоезично, вдъхновяващо с радостта си стълпотворение на хора, да се разходите по ливадата, да купите сувенири или да се запознаете с нови приятели.

За доброто здраве на гостите работи се грижат лекари и санитари-доброволци на фестивала. Препиването, дори с бира, си е сериозен проблем. В немския език не случайно има специално понятие за човек, който не си знае мярката – Bierleichen (бирен труп).

Десетилетия наред Октоберфест е празник само за жителите на Бавария и най-близките германски провинции. От началото на 60-те години на 20 век фестивалът започва да привлича туристи от най-различни точки на планетата. Днес славата му се носи по цял свят и е авторитетна дестинация за събитиен туризъм.