Ястието може да бъде наречено гратен и гретен.
Произходът на названието му е френски – „au gratin“ или „gratinée, така се наричат и всички блюда, които се приготвят със заливка от сметана, мляко, масло, сирене и кашкавал.
Освен това огретенът се пече във фурна в кръгли огнеупорни съдове.
Има всякакви варианти и рецепти, които са нагодени към традициите на съответната национална кухня. Често за заливка се използва сос бешамел.
Предлагам ви един вариант, типичен за скандинавската кухня.
Необходими продукти
1, 5 кг картофи
500 мл сметана за готвене или 400 грама заквасена сметана + 150 мл вода
50 грама краве масло за намазване на тавичката
200 грама настърган кашкавал за поръсване
сол
смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Измийте картофите добре и след като ги обелите ги нарежете на колелца.
Слагат се в предварително намазана с меко краве масло тавичка, като ги подреждаме под наклон.
Посоляваме ги отгоре и поръсваме с малко смлян черен пипер.
След това заливаме със сметаната.
Печем в затоплена на 180 градуса фурна около един час. Понякога са нужни още двайсетина минути и това зависи от сорта картофи. Но ви съветвам да проверите дали са готови още след първия час.
След това поръсвам обилно с настъргания кашкавал и оставям ястието да се запече само на горен реотан още 15-на минути.
Можете още преди печенето да намажете картофите с 2-3 скилидки пасиран чесън и после да залеете със сметаната и да печете, но тогава огретенът има различен вкус и аромат. Аз този път го направих без чесъна.
Насладете се на този неустоим огретен.
Автор: Надя Цветкова