Обръщението – този труден избор

Обръщението – този труден избор Как да се обръщаме към другите е един от стълбовете в етикета в общуването. На кого да кажем Вие, към кого да се обърнем на „ти” – има ли твърди правила или изключенията са повече от тях? Вярно е, че напоследък етикетът започва да се размива сред многото форми на общуване – на живо, по медиите, в интернет, но въпреки всичко познаването на азбуката ще ви помогне да изглеждате възпитани и адекватни на ситуацията, в която се намирате.

И така – на „ти” е правилно да се обръщаме само към близки приятели и към децата, по-малки от 18 години. Към всички останали (даже към непознати хора на вашата възраст) трябва да се обръщаме на „ви”. Нещо повече – правилата на добрия тон предписват да минете на „ви” и в общуването дори с роднини, ако то става пред външни хора. Съвсем неуместно е на обществено място (на конференция, служебна среща и др.) да демонстрираме фамилиарни отношения с роднини и приятели.

Преходът от „ви” на „ти” трябва да се направи тактично. Като правило инициативата в това отношение предприема жената, по-възрастният събеседник или този с по-високо положение. Когато говорим за някого, не е прието да правим това в трето лице – той, тя или особено онзи, онази.

3 вида обръщения в зависимост от ситуацията
Официално – господин, госпожа, използват се също титлите и званията на хората – господин професоре, инж. Петров… Обръщението госпожица все повече се смята за фамилиарно, особено ако се обръщате към дама видимо над 20 години. Допустимо е да го употребите при обръщение към младо момиче; за по-възрастните се приема като лека форма на дискриминация.
Неофициално – по име, често на „ти”, скъпи приятелю, приятелко, колега
Безлично (ако се обръщате към непознат човек, е правилно да използвате фразите „извинете”, „ако обичате”, „моля подскажете ми”, „бихте ли казали” и др.)

Правила на общуването
Правилата на етикета не допускат да се обръщаме към хората по полов признак и с жаргонни думички – „маце”, „гадже”, „ей, пич” и др., както и по професия – „келнер”, „чистачка”, „шофьор” и т. н. В българския език са допустими обръщения според възрастта, които внасят привкус на уважителност: „бате”, „дядо”, „бай”, „како” и др.
Към работещите в сферата на услугите е възможно да се обърнете с „момиче”, „млади момко” и др. Правилата на етикета обаче се променят и за да се избегне безличното обръщение, все по-често в уважаващите себе си фирми като хотели, банки, големи магазини например служителите и работниците носят баджове с малкото име или с името и фамилията. Ако случайно сбъркате името на събеседника, трябва да се извините.
При разговора не е без значение дистанцията между събеседниците. Оптималното разстояние междо слабо познати хора или делови партньори е една изпъната ръка. При това всеки от участниците в разговора трябва да има свободен изход от него – неприлично е да притискате събеседника към стената, да му препречвате пътя към вратата или да го задържате, като примерно го държите за копчето на сакото.

Правила на поведение сред непознати
Подбирайте внимателно темата на разговора. Сред много хора не се приема за добър тон да правите дълги монолози и да обсебвате вниманието с разкази за личните ви работи, децата, грижите, сънищата или навиците. Недопустимо е да се обсъждат хора, които не присъстват на срещата или слухове по нечий адрес. Не правете прибързани изказвания, учете се да слушате събеседниците си и да поддържате общия разговор с уместни забележки по темата.