Няколко неща, които е полезно да направим от сутринта

Няколко неща, които е полезно да направим от сутринта

„Когато станете сутрин, помислете си каква ценна привилегия е това – да бъдеш жив: да дишаш, да се наслаждаваш, да обичаш“
Марк Аврелий

Не е задължително да сте чучулига, за да оцените по достойнство преимуществото на сутрешните навици. Независимо от това, повечето хора предпочитат „да си доспят“, а след това да се изтърколят от леглото, да облекат каквото им попадне под ръка и да тръгнат към новия ден без ясен план за него.

Но всеки от нас има избор да започне деня по-смислено. Имаме шанс да се почувстваме по-добре, да бъдем по-продуктивни и даже да усетим лекичко щастие в края на деня. Ето списък с нещата, които трябва да правим всяка сутрин до 10, за да разположим Фортуна към себе си:

Медитирайте

Медитацията или даже простичките упражнения за дишате помагат да започнете деня с усещането за спокойствие. Вместо да хукнете към телефона или да проверявате пощата си, посветете няколко минути на това, да се насладите на тишината.

Винаги има купища задължителни неща за деня, така че обещайте си поне да го започнете спокойно. Това помага да се изработи добро темпо за целия ден и да се подобри концентрацията, да се увеличи енергията и да се заредим с оптимизъм.

Благодарете

„Ако единствената молитва, която казвате през живота си, е „благодаря“, това вече е достатъчно“. Екхарт Толе

Започнете деня с изброяване на това, за което сте благодарни. Последователната практика да благодарите сутрин подобрява съзнанието за целия ден. Това ще ви направи и устойчиви, в случай че на хоризонта се появят сериозни преживявания.

Определете кое е най-важното за вас

Сутрин, преди да ви е погълнал делникът и да започнат да се очертават проблемите, планирайте – определете си три цели, които искате да постигнете през деня. Направете тези задачи свой приоритет. Когато планирате нещо и го осъществявате, денят изглежда много по-ефективен.

Допълнете графика си

Освен важните цели, подредете времето си така, че да можете бързичко да се погрижите за огнищата на „прегаряне“, които ще се появят. Добавете в плановете си за деня и малко отдих – това помага да постигнете целите си и да си осигурите свободно време.

Не забравяйте за водния баланс

Вие се събуждате обезводнени и затова е много важно най-напред да попълните резервите от вода в тялото. Дона Гейтс в своята книга „Диетата на екологичното тяло“ съветва до обяд да се изпие планираното за деня количество вода. Така ще по-лесно ще изхвърлите токсините, по-малко ще усещате глада и главоболието.

Разтегнете се

Трудно е да намерите човек, който се събужда жизнен и бодър. И не винаги е лесно да включите в дневния си график и сутрешната гимнастика. Ако искате да предпочетете нещо по-леко, подберете си кратка серия от разтягания на мускулите всяка сутрин.

Слушайте музика

Започнете деня с оптимистична музика. Така не просто ще се събудите, но и ще изпълните душата си за целия ден с положителна енергия.
Едно изследване от 2013 година показва, че музиката ни помага да се чувстваме по-добре. Според участниците в експеримента, има две основни предимства при слушането на любимите композиции – регулиране на настроението и самоосъзнаването.
Добрата музика ще повлияе не само на настроението ви, но ще увеличи мотивацията ви, ще подобри външния вид, а и съня през следващата нощ.

Усмихвайте се

Започнете деня си с усмивка към самите себе си в огледалото в банята. Това влияе прекрасно на Вашето поведение и самочувствие, даже и ако тази усмивка е не съвсем естествена. Усмивката ви прави по-привлекателни и създава впечатление, че сте достойни да ви се доверят. Едно университетско изследване показва, че усмивката прави от Вас успешен лидер.

Въведете ред

Животът ни минава в бързане. Често можем да се изкушим да оставим дрехите си в безпорядък, да не измием чиниите или да отложим изхвърлянето на боклука за утре. Не е ли по-добре просто да сложим нещата по местата им?

Като загърбване подреждането, вие си отнемате възможността да проявите най-добрите си качества на работа, смятат психолозите. Помислете колко е приятно – ще се върнете от работа и след като вече е подредено, можете да си отдъхнете на воля. Винаги е по-добре първо да подредите, а не да чакате някой да ви застави да го направите. Макар че… всички сме чували какво е казал Алберт Айнщайн за реда и хаоса.

Започнете от най-трудното

Не се самозаблуждавайте от лекотата, с която ще изпълните наведнъж няколко лесни задачки от дневния си план. В началото направете нещо от трудните. Времето показва, че изпълняването на най-сложната задача ни кара да усещаме деня си по-продуктивен и щастлив. Ще помните как ви е ставало все по-леко и по-леко с всеки изминал час.