Новото Porsche Cayenne става най-бързият SUV в света

Новото Porsche Cayenne става най-бързият SUV в света
Новото Porsche Cayenne става най-бързият SUV в света

Porsche Cayenne от следващото поколение ще стане най-бързият SUV в света и ще надвишава динамическите характеристики на топ версията на Bentley Bentayga. За това съобщи по време на Детройтския автомобилен салон главният инженер на немската марка Волфганг Хатц. „Нашият Cayenne винаги е бил много бърз. Той може лесно да достигне скорост до 300 км/ч. Ако Bentley направи своя джип по-бърз с 2-3 км/ч, няма лошо. Британците ще имат 12-цилиндров мотор, но така или иначе новият Cayenne ще е по-бърз“, убеден е Хатц.

По-рано представители на Bentley заявиха, че техният джип ще бъде най-бърз от този тип автомобили – SUV. По неофициални данни най-мощната модификация Bentayga ще има битурбо двигател W12, който ще позволи на машината да развие до 320 км/ч.
Предполага се, че следващият Porsche Cayenne ще дебютира през 2017 – 2018 г. По всяка вероятност машината ще бъде построена на новата платформа, използвана за Audi Q7 от второ поколение. Шасито е от алуминий и стомана с висока якост, което позволи на Q7 да стане с 325 кг по-лек от предшественика си.
Новото Porsche Cayenne също ще бъде по-леко. Очаква се масата на версията Turbo да е 2 т. (предходният Porsche Cayenne Turbo тежи 2185 кг).