Ние в мрежата – огледалото не е толкова криво

Ние в мрежата – огледалото не е толкова кривоКолкото и да искаме да изглеждаме различни в социалните мрежи, характерът ни издайнически показва основните си черти, смятат американски психолози.
Често се смята, че в своя профил хората се стараят да се покажат в по-благоприятна за себе си светлина. Резултатите от изследването обаче показват, че профилите в социалните мрежи показват практически точните образи на своите създатели.
Защо се случва това – защото хората всъщност не се опитват да изглеждат по-добри отколкото са, или се опитват, но не им се получава, смятат специалистите.

В конкретното изследване експертите проучили детайлно профилите на 236 студенти от САЩ и Германия. Те ги помолили да отговорят на въпроси, които да изяснят какви са като хора в реалността и какви биха искали да изглеждат в идеалния случай.
Някои индивидуални черти включвали екстравертност, приветливост, добросъвестност и откритост. В рамките на същото изследване наблюдателите проучвали онлайн профилите на участниците и се опитвали да ги оценят като личности.

В крайна сметка се оказало, че онлайн профилът най-точно пресъздава нивото на екстравертност – готовността да се взаимодейства с други хора. Именно възможността точно да представите личността си прави социалните мрежи толкова популярни, смятат учените.
Това позволява на създателите им да покажат що за хора са и по този начин – да удовлетворят една основна човешка потребност – да станат известни сред общността, както и да научават информация за другите хора.