Не пускайте малките деца до лекарствата

Не пускайте малките деца до лекарствата Според статистика на Световната здравна организация 20 процента от причините за детска смърт са отравяне с токсични вещества. А близо 80 на сто от всички детски отравяния са с лекарства. Особено опасни са те за децата до 5 години.

Лекарите токсиколози казват, че обикновено причините за подобни „нещастни случаи” са две – предозиране по грешка на родителите и стремежът на малкото дете да опита на вкус всичко, до което се докопа. От личен опит помня как малкият ми син успя да надигне чаша водка по време на рождения ден на сестра си, въпреки че предупредих майките да пазят чашите си. В друг случай беше се покатерил на столче и беше буквално изял повече от 20 капсули с антибиотик. Само фактът, че сестричката му обичаше да ми докладва какво прави, ни спаси от тежко отравяне – след моментално посещение на спешния център и промивка, разбира се. Посягаше да пие и сиропи за кашлица, защото му бяха много сладки. В края на краищата се научихме да слагаме всички лекарства достатъчно нависоко, че да остават извън погледа му.

Не по-малко виновни за отравянията са и родителите, които неправилно дозират течните лекарства. Изследователите са забелязали, че честотата на детските отравяния рязко нараства през есента и зимата. Вероятно това е свързано с по-високата заболеваемост и по-честото използване на голямо количество медикаменти за кашлица, настинка и хрема през този период. Именно тези групи препарати се оказват най-честа причина за лекарствените отравяния при малките деца.

В повечето случаи проблемът се решава със своевременно посещение при лекаря. Ето как можете да установите възможните признаци за лекарствено отравяне:
• Детето е тихо и апатично, сънливо и изглежда преуморено.
• Кожата му е бледа, хладна, дишането е тихо и бавно, пулсът също може да бъде забавен.
• Възможно е да повръща, да има болки в коремчето или да трепери.

При първите подобни симптоми не размишлявайте, а направо викайте Бърза помощ или идете с детето до най-близкия спешен кабинет. А за да избегнете отравянията, най-добре правете като мен – крийте на недостъпно място лекарствата и внимателно четете инструкциите, преди да дадете на децата си да ги пият.