Най-скъпото училище в света

Най-скъпото училище в светаИ в България има хора с пари. Те могат да си позволят онова, за което ще стане дума след малко. Проблемът къде да учи детето, в един момент изниква пред всеки. Богатите няма какво толкова да умуват. Вижте за какво иде реч.

Обучението в най-скъпото училище в света – швейцарският Institut Le Rosey, струва 107 000 евро годишно (два пъти по-скъпо, отколкото конкурентите в Итън и Хароу). Сред учениците са деца на шейхове, крале, рок звезди и холивудски знаменитости. През 2015 г. заведението става на 135 г.

На територията на училището – на брега на Женевското езеро в кантона Во, има средновековен замък от ХIV век – Château du Rosey. Учебното заведение е основано през 1880 г. По-късно е открит допълнителен кампус в Гащаад, където учениците живеят от януари до март. Le Rosey е единственото в света „сезонно“ учебно заведение: само тук учениците през лятото усвояват тайните на ветроходния спорт на Женевското езеро, а през зимата карат ски и сноуборд.
Образователната философия в Le Rosey е онова, което в Харвард наричат „разностранна ерудираност“. А именно: академично образование, естетическо развитие и добра физическа форма.

По избор на ученика обучението може да бъде на английски или на френски език, има и билингвистична програма. В един клас няма повече от 10 ученици. Съотношението на ученици и преподаватели е пет към едно.
В Le Rosey има SPA център, конюшня, концертна зала с 1000 места и футболен терен. Има и собствена яхта. В Le Rosey подчертават, че това не е просто училище за богати деца: ако младокът не блести със способности и не е склонен към наука, няма да го приемат.

Le Rosey е училище пансион. Учениците живеят тук постоянно, прибират се у дома само за ваканциите. В школото учат деца от цял свят. В момента са 400 човека от 63 държави на възраст от 7 до 18 г.
Националният състав на възпитаниците на училището се променя през годините. През 1950-те и 1960-те години повечето деца са от САЩ, Италия, Гърция. През 1970-те – от арабаските страни, през 1980-те – от Япония и Корея, а през 1990-те – от Русия. Сега в училището действа десетпроцентна квота за брой ученици от една националност, което свежда до минимум риска от нечие доминиране.

В Le Rosey са учили децата на Джон Ленън, Елизабет Тейлър и Роджър Мур. Там са учили херцогът на Кент и Уинстън Спенсър Чърчил, внук на легендарния британски премиер. Днес повечето деца са на бизнесмени.
Учебното заведение има собствена социална мрежа в интернет. С нейна помощ випускниците общуват един с друг, запознават се с ученици на друга възраст, създават отношения. А каквато е традицията там – богатите се женят само за богати. Няма лошо.
Снимка