Най-скъпият град в света

Най-скъпият град в светаКазват, че да живееш в Осло е много скъпо, но за сметка на това и адски приятно. Ако се вярва на изследване на агенция ЕСА International, през 2013 г. Осло е изпреварил Токио и е станал не само най-скъпият град в Европа, а и най-скъп в света. В това измерение норвежката столица се конкурира с Цюрих, Сидни и Каракас. Какво е задължително да се види в Осло на всяка цена?

Операта
Преди пет години оперният театър в Осло е получил престижната награда на Мис ван дер Рое за най-добро архитектурно произведение и неслучайно: зданието е построено на фиорд и е образец на дизайн и функционалност. При всички положения тук ще ви хареса: покривът на огромния театър с наклон към морето е винаги отворен за любителите на романтични приключения. В операта можете да посетите луксозен ресторант, където ще ви нагостят с крем супа от свежи скариди и миди или прясно уловена пъстърва. Трябва да сте само морално готов да се почувствате буржоа: блюдото ще ви струва 40 евро, а бутилката вино към него – 100.

Паркът на скулптурите „Вигеланд“
Величествен парк, създаден от скулптора Густав Вигеланд. В монументалните композиции са скрити нежни чувства, невербални нюанси на човешките взаимоотношения: детски надежди и страхове, първата любов и разочарование, страст, кризата на средната възраст, сложното преминаване в зрелостта. Вигеланд е искал да бъде художник на вечността, а не нещо временно: всичките му фигури са голи (единствената облечена статуя в парка е паметникът на самия скулптор) и отпращат към античността, към самата идея за човека. Освен парка след себе си Вигеланд оставя и философията как да превърнем идеята на живота си в самия наш живот. Той се договаря с норвежкия крал и с правителството да му предоставят 30 хектара земя, после да го оставят на спокойствие да работи, като от време навреме не забравят да му привеждат заплата. В отговор на това той се ангажира да направи своите величествени скулптури. Планът сработва и близо 40 години творецът работи в пълно съгласие с краля и правителството. Колелото на Самсара пък стъпва на разбиранията в източните религии. Самсара символизира вечния кръговрат на живота – раждането и смъртта. Общо в парка Вигеланд има 600 красиви фигури от камък и метал, групирани в 212 композиции.

„Вик“
Най-известната картина на знаменития норвежки художник експресионист Едвард Мунк може да се види в Осло в няколко варианта: в Националния музей на Норвегия и в музея на Мунк. Платното „Вик“ е изпълнено с масло и пастел, персонажът е човек, който крещи и си е запушил ушите с ръце. Картината в началото е носела името „Отчаяние“. „Моите другари продължиха нататък, а аз стоях, треперещ от вълнение, усещайки този безкраен вик, пронизващ природата“, пише Мунк в дневника си за случката, която го е вдъхновила да създаде платното си. В частна колекция един от вариантите на „Вик“ е попаднал за сумата от 119 922 500 долара.

Арт терапия
В парка на скулптурите на Екерберг, открит през 2013 г., имате отличната възможност да се заемете с арт терапия: можете да се разходите по хълмистите 64 акра на съвременното изкуство, а може и да погледнете мястото, където според легендата Мунк е видял човека, който крещи. Вие също може да го сторите. Имено тук сръбската художничка майсторка на пърформансите Марина Абрамович е представила инсталацията, която предлага на всеки посетител в парка дотолкова да се разкрепости, че да изпусне на воля собствения си екзистенциален ужас или всичко онова, което е натрупал по времето, когато не е бил в отпуск. Изхвърляйки от себе си стреса, можете да походите сред великото изкуство – в парка има произведения на Роден, Дали, Реноар и много други гении.

Момиче в храстите
В ниското на същия този парк на Екеребрег ще видите бронзов фонтан – автопортрет на шведската художничка Ан-Софи Сиден. Фигурата е в реален размер и представлява момиче, клекнало в храстите, нещо, което наподобява прочутия манекен Пис в Брюксел. Гидовете предупреждават, че фигурата може да предизвика противоречиви чувства. Някои ще си кажат навярно: „Да, това бих го сложил да краси вилата ми, но в музей…“ Други ще я харесат. Все пак става дума за изкуство…

Традициите
У нас да видите мъже и жени в национални носии не можете. Фолклорът оживява само в песните и обичаите по празници. В Осло обаче по улиците може да срещнете момичета в традиционните селски одежди, наречени бюнаде. Тези момичета се разминават спокойно със спортистки (личи по вида и дрехите им, а спортистките се харесват особено много на норвежките мъже), русокоси красавици, всичките те автентични притежатели на паспорт на ЕС. Ако и вие сте русокоса и скиорка, нахлузете мъжки чорапогащи, сложете цилиндър, бродирана риза и къси панталони и бъдете сигурна, че ще ви харесат норвежките мъже, които, макар и консервативни, притежават дозата самоирония. Такъв костюм струва повече от 1000 евро, притежават го у дома повече от 70 на сто от норвежците, макар и отдавна да не са вече селяни. Жителите на Осло навличат тази национална носия по време на сватби, обикновено своите, или се гордеят с тях по време на разходката си в града в Деня на независимостта на Норвегия – 17 май.