Това е тортата фаворит на дъщеря ми и зет ми.
Аз съм си я измислила с единствената мисъл „да е много шоколадова, да е неприлично сладка и шоколадова”!
Необходими продукти
6 яйца
¾ ч. ч. захар
1 пълна чаена чаша преситено брашно
1 бакпулвер (10 г)
2 с. л. какао
1 ванилия
За крема
200 гр сладкарска течна изстудена сметана
0,5 л студено прясно мляко
2 пакетчета готов „Крем- Оле” – какао, без варене, на Доктор Йоткер
400 грама шоколад (може и този,който е за готвене)
За сиропа
1 ч. ч. подсладено сварено какао
Начин на приготвяне
Блатът е обикновен какаово-пандишпанен . Отделяме белтъците от жълтъците.
Разбиваме първо белтъците на твърд „сняг” със захарта. Използвама миксер на висока степен, за да се разбият добре и бързо.
Прибавяме жълтъците един по един при непрекъснато бъркане с миксера , но вече на лека степен и го изключваме.
Продължаваме бъркането вече на ръка със силиконова шпатула, за да не спадне сместа.
Към получената смес прибавяме брашното, бакпулвера, какаото и ванилията.
Готовата смес печем във форма за торта с диаметър 26 см или какъвто съд си имате, но застлан с хартия за печене, намазан с олио и поръсен с брашно.
Пече се на 160 градуса с вентилатор само на долен реотан. При мен отне 30 – 35 минути.
Оставяме да изстине добре и се залавяме да правим крема.
Смесваме сладкарската течна изстудена сметана с половин литър студено прясно мляко в дълбока купа или тенджера, защото много пръска, и добавяме готовия „Крем- Оле”. Разбиваме много добре за около 5 минути.
Отделно разтопяваме шоколада и при непрекъснато бъркане добавяме към млечния крем.
Аз не добавям захар, защото тези готови кремчета са подсладени, а и шоколадът също е сладък.
Ако прецените, може да си добавите малко пудра-захар.
Разбиваме добре и оставяме крема в хладилника поне за 2 часа да се стегне.
Когато решите да сглобявате тортата, първо проверете дали се е стегнал кремът и чак тогава започвайте.
Разделяте блата на две платки.
Горната част обръщате за основа на тортата и сиропирате с подсладено сварено какао.
Нанасяте от изстудения шоколадов крем и поставяте отгоре втората платка, която също сиропирате.
Намажете щедро цялата торта с крема.
Останалия крем поставяме в пош /или шприц/ и украсяваме . Добре е тортата да престои една нощ, за да се напои добре и да се насити с аромат.
Опитайте и споделете впечатленията си!
Автор: Надя Цветкова