Най-популярните имена в света

Най-популярните имена в света

Хората са различни, народите също, традициите – и те. На фона на тези различия има един любопитен феномен – личните имена. Еднакви имена се срещат у различни народи, макар понякога да е в различни варианти. Предлагаме ви резултатите от едно любопитно изследване, потърсило чрез статистиката кои са най-популярните и разпространени женски и мъжки имена на планетата.

София

За мнозина може би е неочаквано, но в последните години най-разпространеното женско име е София. Няма никакво логично обяснение на този факт – няма много световни знаменитости с това име, няма популярни филмови или литературни герои. И все пак в повече от 25 държави по света, които водят статистика, София е най-често срещаното име.

А преди 10 – 20 години това име не бе дори в десетката на най-популярните имена. Според американски социолози,анализирали статистиката в 49 държави, явлението се обяснява с глобализацията – в случая това име лесно се произнася при носителите на различни култури и езици.

Анна

Това име се среща в почти всички езици и култури. То почти не променя формата си – може да прибавя нови елементи, но винаги остава разпознаваемо – Ан, Ханна, Анета. Това е библейско име, превежда се от древноеврейския като „благоволение“. В Библията има и мъжки вариант на името – Ханан, но в годините Анна е съхранила своята женственост. Днес единствено в Индия на момчета се дава името Анами. Според неофициални данни на планетата живеят 100 милиона жени и девойки с това име.

Мария

Името Мария идва от древноеврейското Мириам, коренът на който е думата мар – горчивина. Този „тъжен“ смисъл е прието да се свързва с времената, когато юдеите са в робство на египтяните. В православната традиция пък основното значение на Мария е прието да се смята „госпожа“. Така са наричали майката на Исус и това обезпечава на името голяма популярност. Има вариация и в мюсюлманските страни – Мирям.

Мохамед

Преди две години средствата за масова информация съобщиха, че в Англия най-популярното име сред новородените е Мохамед. То обаче се разпространи бързо и в някои други страни на Европа – В Дания, Холандия, Белгия. Причината е ясна – ръстът на емигрантите. Точният брой на лицата с името Мохамед в западните страни не е известен, но ако се има предвид, че това е най-популярното име в мюсюлманския Изток, може да се смята, че го носят повече от 150 милиона души на планетата.

Ема

Едно от най-популярните имена в големите европейски държави и като цяло в англоезичните територии. За произхода на името има няколко версии. Древногерманските му корени се търсят в думата ermen, „всеобщ“. Арабските корени сочат като значение вярна, а латинските – душевна. Еврейският произход насочва към съкращението от Емануел (Бог с нас). Имена, родствени на Ема, са Амалия, Емилия и дори Ирма.

Иван

С Иван нещата са по-особени. В този си вид точно това име не е лидер. То обаче има много варианти по целия свят. Корените му се търсят в древноеврейското Йехоан, дословно „Яхве, бъди милостив към нас“. Тръгнало по света, това име мутира в различни варианти – от Януш в Чехия и Ханс в Германия до традиционните Жан и Джон във франкофонските и англоговорящите страни. Да не забравяме и женските версии Яна, Жана и др.

Александър

Може да е странно, но Александър е популярен в редица европейски страни. Производно от гръцкото „защитник“, Александър както и Иван приема различни форми, превръща се в Шандор и Алехандро и т.н., но в първоначалния си вид се ползва с голяма популярност. В страни като Италия и Германия Александър е стабилно в челната тройка по популярност, а в Швеция е едноличен лидер. Женският вариант на името почти не отстъпва по популярност на мъжкия.

Джек

Джек е наследник на староанглийското име Джанкин, което в превод означава Бог е милостив. Някъде тук витае и френското Жак, което според учените има друг корен – от библейското Яков.

Андрей

Андреас, Андре, Анди и дори невъобразимото финско Анти — всичко това са вариации на името Андрей, идващо също от древногръцкия. „Мъжественият, храбър“ Андрей не напуска първите места в класациите на най-популярните имена в света.