Най-подходящите упражнения след 50-те

Най-подходящите упражнения след 50-те

Признаваме или не, но с възрастта човешкият организъм се променя. Специални упражнения могат да помогнат да запазим предишната активност и да подпомогнат процесите на обмяната. Но когато вече сме на определена възраст, трябва да спазваме определени правила, за да се чувстваме бодри и весели, да свалим излишните килограми и да поддържаме общия тонус на организма.

Упражненията, които правим, трябва да са плавни – особено ако става дума за махове, присядания и оттласквания.

Почивката между сериите продължава 15-30 секунди. Ако сте привикнали да се занимавате интензивно, почивката трябва да се увеличи до 1 минута.

Амплитудата на упражненията трябва да е минимална, а увеличаването й да става постепенно.

Не забравяйте да дишате дълбоко и да правите кратка почивка след заниманията.

Кои упражнения се смятат за най-ефективни за възрастните хора? Тук трябва да се има предвид не само желанието за отслабване и трениране на мускулите – хората над 50 трябва да внимават за здравето си.

Бързото ходене е отлична алтернатива на бягането и подскоците. При интензивно ходене вашият организъм получава добро натоварване, оптимално за възрастта над 50.

Упражнения с фитбол. Като тренирате с тази специална гимнастическа топка, вие максимално снижавате натоварването върху гръбначния стълб и долните крайници. Фитболът е класическа аеробика за хора на възраст, които вече не могат да се занимават активно, както преди.

Плуване. Идеално физическо натоварване за 50-годишните. Повечено привични за почти всеки спорт упражнения претоварват гръбначния стълб, при плуването това лесно се избягва.

Аква аеробика. Чудесна алтернатива на плуването, която дава възможност да свалите някой и друг килограм във весела обстановка с приятели.

Йога. Помага да се почувстваме по-здрави и да възстановим жизнените си сили. Ако никога не сте се занимавали с йога, по-добре първите стъпки да направите с професионален инструктор, който ще помогне да подберете най-подходящите упражнение за вашата възраст.

Във всяка възраст е възможно и е даже необходимо да се постараем да изглеждаме добре. Отдавна е доказано, че възрастните хора, които водят активен начин на живот, изглеждат значително по-добре от връстниците си и имат повече шансове да живеят по-дълго от останалите.