Най-любопитните сватбени традиции по света

Най-любопитните сватбени традиции по света

Вярно е, че сватбеният ден се помни цял живот. В някои страни по света са се постарали особено много в това отношение. Elle.ru са събрали някои от най-любопитните сватбени традиции у различните народи.

Швейцария

И до днес в тази иначе цивилизована европейска държава спазват една буквално чудовищна процедура, която се отнася до бъдещата невеста. Ден преди тържествената церемония по бракосъчетанието родствениците на жениха обливат невестата с… помия. Да, именно помия, защото какво ако не това е ужасяващата смес от всичко, което го има в хладилника: майонеза, различни сосове, алкохол, остатъци от храна, яйца и какво ли не още…

Но това не е всичко. Така доволно оцапана, бъдещата съпруга в съпровод на приятелите на бъдещия й мъж тръгват на обиколка в съседните на дома бирарии и кръчми, за да могат посетителите да се убедят, че традицията е спазена.

Може би ще си зададете въроса защо пък е необходимо булката да се подлага на такова изпитание. Според швейцарците така младоженката ще свикне да проявява търпение и ще е готова за сериозните семейни изпитания.

Индия

В Индия да си по-малък брат в едно семейство не е лесна работа. Според традициите в тази страна малкият брат няма право да се жени, преди това да стори големият. За всяка ситуация обаче се намира изход. Ако по-малкият брат е срещнал момичето на живота си и иска да го вземе за жена, по-старият сключва символично брак с … дърво. После дървото се отсича, женихът се оказва вдовец и пътят на младия брат към семейното щастие е открит.

Борнео

А ето още една тренировка на търпението, доста опасна обаче за здравето. Тази традиция е разпространена сред племената тудонг. Същността й е в това, че женихът и невестата в продължение на три дни се лишават от възможността да посещават тоалетната.

При това всеки от тях има право да избира, но какъвто и да е изборът, той е против тях: или да се наядат до насита преди тези три денонощия изпитания и да отидат след това в тоалетната, или просто да гладуват напълно, за да нямат нужда от тоалетна.

Следват три денонощия глад и само малки глътки вода. Онези, които преминат успешно това изпитание, ще живеят дълго и щастливо. След подобно премеждие всяка трудност ще им се струва нищо и никаква.

Нигерия

Ако в Швейцария страда невестата, то в Нигерия всичко е обратно – тук се мъчи женихът. При това страданията са буквални – не душевни, а физически. Младият човек, който иска да си вземе жена за съпруга, трябва да премине през тълпа нейни родственици.

Тези родственици обаче не посрещат кандидата с отворени обятия. Напротив, те са въоръжени с тояги и имат право с пълна сила да налагат нещастника, който се бори за личното си щастие. Ако женихът премине през тълпата, без да падне, участниците в този нечовешки ритуал захвърлят тоягите и започват да го прегръщат и целуват. Това означава, че се е справил и е приет в семейството.

Руанда

На някого този ритуал в Руанда вероятно ще допадне. Веднага след сватбата в продължение на две седмици жената има право да бие, драска и хапе мъжа си. Това обаче може да прави само през деня. През нощта съпругът може да си почива. Смята се, че по този начин жената ще се избави занапред от натрупаната в нея агресия. Дали е така, всеки може да провери.