Най-евтините европейски градове за туристите

Най-евтините европейски градове за туриститеНай-евтиното в света туристическо направление за 2015 г. е столицата на Литва Вилнюс. До такъв извод са стигнали анализаторите на агенцията City CostsBarometer, които публикуваха седмия си годишен доклад. Разходите на двама души за тридневна почивка във Вилнюс са около 130 евро.
В същото време литовската столица е изключително привлекателна за туристи с интерес към архитектурни забележителности, а Старият град на Вилнюс влиза в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Съвсем малко отстъпват по степен на привлекателност за туристите от финансова гледна точка Будапеща и Рига. Седмица почивка за един турист в столиците на Унгария и Латвия ще струват на пътешественика 165 и 170 евро съответно.

За да съставят този рейтинг на градовете, анализаторите сравнявали по 12 критерия, сред които са цените на билетите за музеите, цената на нощувките в хотел, обиколката на забележителностите и входа за галериите, както и цената на 1 бутилка Кока кола или чаша вино.

Сред другите евтини градове за туристите са също Талин, Атина, Прага, Дубровник и Краков. Атина влиза в тази класация за първи път като най-евтиния град в Западна Европа.

В най-скъпата част на списъка на европейските градове са Париж, Лондон, Копенхаген и Рим. В столицата на Италия един такъв уикенд за двама би струвал 388 евро.

Анализаторите обаче отбелязват, че цените на туристическите пътувания са спаднали средно с около 8 на сто. София не присъства в класацията.