Най-често срещаните предразсъдъци за жените шофьори‏

Най-често срещаните предразсъдъци за жените шофьори‏Преди около десет години се връщах с кола в България през Калотина. Беше доста късно вечерта, когато се наредих на опашката на граничния пункт.
Онези от вас, които познават добре контролните гранични зони на Балканите, знаят, че на Калотина има специално направено по-стръмно място с цел ефективен контрол и да не се форсира покрай униформените.
Аз попаднах точно на тази стръмна отсечка и изчаках там минута-две. После наближи моят ред за проверка на документите. Натиснах газта, бях на първа, и пуснах ръчната спирачка. Знаете, че се получава мигновено полюшкване на автомобила назад, лек напън и несигурност да се тръгне напред, а после само караш.
Прозорците на Saab-а ми бяха отворени, когато чух изведнъж вик: „А бе, внимателно, жена е зад кормилото.“ Аз само се усмихнах, но точно тази фраза се запечата в паметта ми.
Да, така и синтезираме в едно пренебрежението „жена зад кормилото“.

Именно с такива предразсъдъци се сблъскваме всекидневно. На какво се дължат те и има ли основание да се смята, че това е истина?

В развитите страни не слугуват на стереотипа
В страните от Западна Европа не допускат да се правят изводи за качествата и уменията за шофиране по полов или възрастов признак. Броят на жените, които са зад волана, не учудва никого, а възрастните хора карат автомобил, докато не получат забрана от личния си лекар.
Много жени се справят успешно с тежки товарни транспортни средства, имат собствени фирми за шофьорски курсове или са добри инструктори за курсистите.

Ето някои от най-често срещаните предразсъдъци за нас, жените, водачи на автомобил.

Физиологията на жената е различна
Да, това е истина, ако имаме предвид пола ни – ние забременяваме, раждаме деца, имаме менструация всеки месец, физически ни е по-трудно да вдигаме тежки предмети. Тези неща са част от природата ни.
Но това е неиздържан аргумент, защото в шофирането има едни и същи изисквания и за мъжа, и за жената като концентрация на вниманието, отговорност, знания и опит. И те не се влияят от пола.
Ако беше толкова елементарно, по този признак можем да разделим всички останали професии.

Жените са зле с ориентацията
Друга измислица, която се повтаря сякаш има научно доказателство за това. Всеки от нас, който не познава добре обстановката, изпитва дискомфорт, без значение в голям или малък град, по нови пътища и маршрути, каране по специфичен планински терен. С времето се научава всичко, натрупва се достатъчен опит и така укрепваме и ставаме уверени в решенията си в ситуациите по пътищата.
Към това да добавим и съвременните технически устройства в автомобилите или джиесемите, които са неоценима помощ в непознати места.

Автомобилът бил само мъжка работа
Защо й е на жената да се учи да шофира, ако до нея е съпругът или приятелят й, е друго неправилно схващане за мястото на жената в обществения и социалния живот. Обещанията, че мъжът ще ви закара за голямото пазаруване до съседния град, за среща с приятелка или даже всекидневно до работа, с времето могат да бъдат забравени, а ние пак да мъкнем тежки чанти или да се блъскаме в градския автобус.
И не на последно място – ставаме напълно зависими от мъжа.
Шофирането на колата за жената е част от личната й свобода, необходимост, за да може сама да разпределя свободното си време.

Жените са страхливи
Едва ли е истина. Има стотици научни изследвания и статистика, които доказват, че жените са по-предпазливи и процентът на тежки инциденти, предизвикани от нас, е значително нисък. Просто ние сме внимателни, мислим за последствията от нашите действия, знаем опасността от алкохола, предпазливи сме и пазим живота на другите около нас.
Пълен мит е постоянно натрапваната снимка на дама, която, шофирайки, си слага червило и се оглежда в огледалото.

Жените не разбират от техника и коли
Автомобилът има сложен и труден механизъм, а жената не разбира от техника. Чували сме го и това. Но в днешно време нима всички разбират от компютърна техника, от ремонт на хладилник или телевизор?
За колата има специалисти, автомобилни къщи и професионална помощ, която можем да получим, когато се стигне до нещо, изискващо техническа помощ и знания в тази област. Колата може да се счупи или откаже в ръцете на всеки шофьор, без значение дали кормилото е в красиви нежни женски ръце или в силни мъжки длани.

Затова хайде най-после да престанем да слугуваме на измислици и предразсъдъци.
Добрият шофьор е отговорен, полът няма значение.