Навършили сме 20. Как да се справим с кризата на тази възраст?

Навършили сме 20. Как да се справим с кризата на тази възраст?

Мнозина може и да отрекат, но почти всяка възраст си има своята криза. Това е свързано с промени от различен характер, които настъпват у една жена – понякога те са по-незабележими, понякога са истински сътресения. Навършили сме 20. Какво се случва с нас? Влизаме в една своеобразна проверка на издръжливостта: адаптираме се към възрастта на порасналите момичета, учим се да вземаме решения и да носим отговорността за тях. Как да преживеем този труден период и да станем по-силни? Отговор дават психолозите.

На 20 и няколко години някои от нас започват самостоятелен живот: завършено образование, работа, семейство, деца. Някои изведнъж установяват, че онова, което са учили 5 години, вече не им е интересно. Други, сблъскали се с реалността и с понякога нелицеприятния опит на самостоятелния живот, изпадат в шок. Какво да направим, за да издържим на тези изпитания?

Бъдете готови да се променяте

Когато нямате достатъчно опит, много проблеми ви се струват прекалено сложни. В отношенията си е нужно да се научите на компромиси, да се учите да разбирате другия човек, да строите планове за двама, дори за трима. На работата ще ви се наложи да търпите критика и да правите онова, което невинаги ви е по душа. Възниква съблазън да захвърлите всичко и да се отдадете на търсенето на щастие. Но щастието няма да дойде, ако не сте готови да се променяте.

Психологът Карел Двек твърди, че има два стила на мислене: фиксирано и прогресивно. Първото води до това, че ние зацикляме върху обичайните идеи и схеми. Второто означава умение и главното готовност да се преразглеждат собствените представи за света, като се отчита новият опит. По наблюденията на Двек привържениците на прогресивния стил на мислене по-често стигат до успеха и по-бързо се оправят след претърпени неудачи.

Не се страхувайте от известно забавяне

Този съвет е преди всичко за онези, които са свикнали да предявяват към себе си високи изисквания. Всичко върви по план: училище – естествено с отличие, училищни олимпиади, награди, най-добрият вуз, отличен диплом. В един момент обаче схемата зацикля. Младата дама започва да мисли: за какво правя всичко това? Какво искам в крайна сметка?

Подобни преживявания не трябва да се възприемат като трагедия, смята психотерапевтът Стефан Клерже. Пробуждането може да е драматично, но то означава само следваща стъпка в развитието – преход в нов, по-съзнателен етап от живота. Както и при всеки завой, неизбежно е и дори е разумно да се забави скоростта. Да се огледаме, за да започнем движението с нова сила.

Разрешете си да бъдете несъвършена

Страхът от неуспех и критика често ни пречат да се движим напред. Именно поради това с тях е нужно да се разделим като първа задача. Вгледайте се в „стоп мислите“, които възникват в главата ви. В какви ситуации това се случва? Чии е гласът, който говори в главата ви? Възможно е това да са вашите родители? Или арогантен съученик? Или преподавател, който ви е казвал, че нищо не сте в състояние да постигнете?

Такива скрити послания сами по себе си могат да се превърнат в проблем. Но ако вие знаете откъде идват те, ще се научите да ги обезоръжавате. Запишете се при психотерапевт, специалист по когнитивно-поведенческа терапия. Той ще ви научи да работите с мислите си и ще ви помогне да промените негативните си нагласи.

Създавайте свой социален капитал

С пари дори и бедността се понася леко, казва френският художник и журналист Алфонс Але. Този принцип е валиден и за връзките. Заобикаляйте се с продуктивни и вдъхновяващи хора, от които можете да научите нови неща. Търсете съмишленици, с които бихте искали да работите. Правилно изградената система на социални връзки ще ви помогне за постигане на вашите цели. Тя ще е и доза безопасност при случайни неудачи, и ресурс в търсенето на нови направления в развитието ви.

Не забравяйте и за силата на слабите връзки – контактите с онези хора, които не влизат в постоянния ви кръг на общуване. „Дори да не влизат в кръга на нашите близки и познати, те ни откриват достъп към нещо ново – пише психологът Мег Джей, автор на книгата „Важните години“. – Те имат опит, който ние нямаме. Слабите връзки напомнят мост, краят на който не се вижда, което означава, че не се знае къде може да ни отведе…“

Съблюдавайте информационна диета

Не е тайна фактът, че нашето обкръжение влияе на това какво ни се струва ценно и актуално. Важно е това влияние да не носи вреда. Интернет внушава илюзията за бързия успех: достатъчно е да направите нещо необичайно, и за вас вече говорят всички.

Картината на чуждия живот в социалната мрежа може да ви извади от релси, да засили съмненията ви, да доведе дори до депресия. Затова сменете позицията на свободния пътешественик с тази на придирчивия инвеститор. Вашето време и внимание са вашето бъдещо благополучие. Вие сте длъжна да го харчите само за това, което ви помага да се движите напред. Всичко останало можете спокойно да игнорирате.