Навици, които ни правят нещастни

Навици, които ни правят нещастни

Всеки наш ден включва няколко десетки повтарящи се действия. Някои ги наричат привички, други ритуали. Понякога те буквално ни теглят назад, пречейки ни да постигнем успех в нещо. Предприемачът и бизнес треньор Джонатан Чоу е подбрал пет от тези навици. Пробвайте дали ще откриете у вас някои от тях и ако отговорът е да, вижте как бихте могли да ги игнорирате, пише psychologies.ru.

Друг спец в личностното развитие – Тони Робинс, е уверен, че на въпроса защо правим нещо по някакъв начин, има само два възможни отговора: за да избегнем болката (страданието) и за да получим удоволствие. Само тези две причини влияят на взетите от нас решения.

Отговорете си на въпроса: защо днес не отидохте на сутрешния си крос? Защо изядохте две парчета торта, след като сте на диета? Защо бяхте на компютъра до полунощ, макар да знаете, че ще ставате рано? Заради една от двете причини.

Те влияят на вашия живот и го променят. Под тяхното влияние у нас се появяват привички, които постепенно се вклиняват в дневното ни разписание, променяйки го не към добро. Ако не сте внимателни, тези вредни навици буквално ще изцедят от вас жизнените ви сокове.

Навикът да не се изпълняват обещания

Много от нас изпълняват онова, което са обещали на другите, но кой знае защо не държат на дадената пред себе си дума. Ние си обещаваме да се занимаваме със спорт, да се храним здравословно, да отидем на лекар, да сменим работата си или да се запишем на курс по чужд език.

В момента, в който вземаме това решение, чувстваме емоционално облекчение, но после постепенно се отказваме от поставената цел. Ние привикваме към това и губим контрол над собствените си решения. Добър способ да се откажем от тази привичка е да си обещаваме награда за постигане на някаква цел.

Например, искате да си купите нова чанта и можете да го направите на момента. По-добре си го направете като подарък, ако започнете да бягате всяка сутрин.

Навикът да коригираме будилника

Бутайки будилника с 20-ина минути напред, когато звънне, за да си осигурите още малко сън, от което няма полза, вие на практика губите първата битка за деня. Утрото е най-продуктивната част от деня. Дългият сън не ви зарежда с енергия, а ви лишава от нея.

По-добре помислете колко полезни неща можете да направите, ставайки час или два по-рано. Вие ще успеете да помедитирате, да приготвите полезен обяд, да направите сутрешния си крос, примерно. В края на краищата ще успеете да работите без стрес и нерви.

Навикът да се забивате в интернет преди лягане

На всеки от нас се е случвало да провери социалните мрежи, преди да си легне. Става на практика така, че час или два се виси в интернет. Специалистите са категорични: нощното висене в нета не носи никаква емоционална или психологическа полза. Нещо повече, то вреди на здравето.

Светлината на монитора пречи за изработването на мелатонин – хормона на съня, което може да доведе до безсъние и проблем със зрението. А хроническото недоспиване води до преяждане и като резултат – до повишаване на личното тегло. Ако искате да почетете преди лягане, вземети си книга или списание. Но се постарайте и това да не ви отнеме два часа: пълноценният сън е най-важен от всичко.

Навикът да се съжалява за миналото

За всеки от нас е свойствено понякога да съжалява за нещо, което веднъж сме направили или не сме направили. Понякога дори фантазираме за това какво би било нашето настояще, ако тогава сме били постъпили по друг начин. Но да се увличаме от такива мисли няма полза. Това как ние възприемаме и анализираме собствените си постъпки влияе на нашето бъдеще. Не трябва да се зацикля на ключови жизнени моменти или безкрайно да се виним за нещо, случило се в миналото.

• Мислейки «Трябваше да го направя по друг начин…», вие обвинявате себе си за това, което не е станало по план.

• Мислейки «Аз можех да постъпя така…», вие обвинявате себе си за пропуснати възможности.

• Мислейки «Трябваше да се досетя…», вие обвинявате себе си за недостига на опит и знания, които биха могли да поставят ситуацията по друг начин.

Вместо напразни съжаления, които нищо не променят, се концентрирайте върху настоящето. А ако спомените все още ви тревожат, си кажете: «Следващия път непременно ще го направя по друг начин!»

Навикът да казваме „да”

Съвременното общество страда от епидемията на страха от пропуснатите възможности. Ние искаме навсякъде да успеем: да се появяваме на светски места, винаги да има маса за нас в ресторанта, да не пропускаме новите спектакли в театъра и при това да бъдем най-добрите родители и незаменими в работата си.

Ние следим профилите на приятелите си в социалните мрежи и се стремим да бъде също толкова успешни като тях. Ние се опасяваме да не пропуснем нещо важно и затова често се съгласяваме да направим нещо, макар да не сме уверени в правилността на своето решение. Да вземем участие в нов проект? Да, разбира се.

Да участваме в градския маратон заради идеята? Да! Да отидем на шопинг през уикенда? Да! Как да свършим всичко, без да се побъркаме? В тази гонитба на призрачни цели трябва да не забравяме да посвещаваме време и на себе си. Да правим онова, което ни се иска, дори то да не е модерно и популярно. Това разбира се не означава да стоим само у дома.

Просто трябва правилно да подреждаме приоритетите си и да не забравяме за това, което е важно именно за нас, за нашето щастие. Винаги си задавайте въпроса искам ли наистина да отида в този ресторант, да избягам неделния маратон или да си остана вкъщи и да заложа на кулинарните си умения или на добрата книга.