Накъде да тръгнем на сватбено пътешествие?

Накъде да тръгнем на сватбено пътешествие?В наше време в понятието „сватбено пътешествие” се съдържа много повече от банално пътуване на новата семейна двойка зад граница. Днес то съдържа няколко самостоятелни едно от друго направления – официалните сватбени церемонии в чужбина, православни венчавки, символични сватбени церемонии в чужбина и естествено, познатия романтичен „меден месец”.
Страните, където може официално да се сключи брак, се делят на няколко групи, различаващи се по самите места за провеждане на церемонията.

Сватба в Европа
Първата група са европейските страни. Какво по-прекрасно от това да сключите брак в старинен замък, в дворец или дори в кметството на съответния град, където в стари времена са се женили кралете, а сега – холивудските звезди. Много такива варианти предлагат държави като Австрия, Италия, Чехия, Словения, Гърция и Кипър.

Сватби на морския бряг
Втората група са така наречените морски страни, където церемонията се провежда под открито небе, често на плажа или в някоя прелестна градина. Към тези дестинации спадат Куба, Ямайка, Доминиканската република, остров Мавриций, Сейшелските острови, Фиджи, Шри Ланка, Австралия и Исландия. В Лас Вегас пък за празничните церемонии са предвидени отделни сватбени църкви.

Люлката на любовта – Париж
Романтичният град, градът, където любовта тича вдъхновена по улиците, надвесва се над мостовете на Сена, изкачва се задъхана по Айфеловата кула. Сватбеното пътешествие в Париж по цена е различно от обикновена екскурзия, но и услугите, които ще ви осигурят, са способни да удовлетворят и най-капризните. Шампанско с ягоди в хотелската стая, или файтон под прозореца, или и двете, плюс полет с балон над Париж. Стига да имате възможност, вариантите за младоженци или хора, които искат да отбележат годишнина от сватбата си, са почти неизброими.

Можете да прекарате незабравимо време в Париж дори и за 1500 евро, е – без разходка с „Бентли”, разбира се. На първо място помислете за хотел със съответните „медени” екстри – закуска в леглото, поглед към Айфеловата кула или към Гран опера, съвместно посещение на СПА-център… Туроператорите имат много програми за влюбените – например сватбена програма за 1 ден, която включва разходка с яхта по Сена и вечеря, приготвена от майстор-готвач, рози, които ще се изсипят върху вашия кораб от старинния мост, изпращайки ви нежни цветни послания.

Край френската столица също има хубави места за отбелязване на събитието – например, вечеря на свещи в старинен замък. Или полет с частен самолет над замъците и горите в околностите на Париж, по време на който друг самолет ще се приближи до вашия и на крилото му ще бъде изписано нещо важно само за вас и вашата любов. Такива варианти за сватбено пътешествие трябва да бъдат предварително планирани и резервирани.

Но дори и да не възнамерявате за изхарчите годишната си заплата за сватбено пътешествие, все едно – идете в Париж. Разходете се на Монмартр, оставете двайсетина евро на талантливия художник, който ще ви направи общ портрет, дайте няколко евро на циганката, която без съмнение ще ви предскаже прекрасна любов, и накрая седнете в някое кафене да изпиете чаша вино или калвадос. Този спомен също ще топли душите ви, когато след години разглеждате снимките от пътуването си…