На почивка с деца – струва си

На почивка с деца - струва си

Всички обичаме децата си, нашите сладки, палави и обичливи рожби. И все пак, да си признаем – колко от нас планират отпуската си заедно с тях? Когато дойде време за ваканция, повечето от нас се замислят как да изпратят любимото чедо при баба, да му осигурят полезен летен лагер с изучаване на английски в чужбина или други подобни варианти.

„При баба, която никога не ти е казвала „не” за всичките ти прищевки, много ще ти хареса. Не ме гледай с такива тъжни очи, аз и без това работя по 10 часа на ден, а след това решаваме с тебе задачите по математика, много съм уморена и на мен също ми се полага малко почивка. От работата, да, но и от тебе, любимото ми дете.” Звучи ли ви познато? Водите ли подобни мислени разговори със сина си или с дъщеря си? Престанете да мислите за вариантите „баба” и „лятна школа”, за тях винаги ще има време, и просто вземете детето си с вас на почивка. Причините си струват.

Детето ще поумнее

Разбира се, вие може би няколко пъти сте пратили детето на разоряващи екскурзии с класа, и може би даже в чужбина. Вие сте чудесни и умни родители. И си мислите – хем детето прекара полезна ваканция, хем вие си починахте.

Нещо повече, сигурни сте, че вашият син или дъщеря вече са видели Париж (Лондон, Москва, Германия или където там са били) и това приключва въпроса. Малко ще ви разочароваме – не го приключва.

Да, те наистина са били в тези градове, видели са нещичко и даже сигурно са ви донесли магнитче за хладилника, но всъщност не са видели нищо особено.

Защо ли? Били са заети да щуреят с приятелите си. Освен това, я се опитайте да се разходите някъде с група от над 30 души и да проверите колко интересни неща ще забележите. Трето, гидовете са били скучни и никой не ги е слушал. Или пък учителките са ходели на шопинг и децата често просто са чакали това занимание да приключи. Или пък програмата е била прекалено наситена и децата не са успели да запомнят нищо. Просто защото организаторите са се старали да оправдаят разходите ви и да натикат в няколко дни твърде много обекти. Така че имайте предвид – децата ви хем са били в този град, хем всъщност не са го видели.

Във всяка страна и във всеки град можете да приемете екскурзията за успешна, само ако сте отишли самите вие с децата си. Защото само вие ще направите програмата интересна за тях, и само вие ще спрете там, където детето иска. Само вие бихте могли да му покажете нещо по-особено, да му разкажете интересна история и да сте сигурни, че то ви е чуло и разбрало.

Само с вас вашите деца ще седнат в някое кафене на красив площад, те ще си поръчат каквото искат, или под ваше ръководство ще опитат нещо ново и необичайно.

Само вие няма да ги влачите на бегом през музеите, а ще ги заведете в един, в който да видите заедно интересна експозиция или някоя специална картина, но затова пък ще знаете със сигурност, че те са гледали именно картината, а не екрана на телефона си, докато екскурзоводът нещо е мърморел на фона на Рембранд.

Даже да не планирате да отидете в някой интересен град, а просто да полежите край басейна в топла страна, само вие можете да се впечатлите, че детето вече плува добре, може да се гмурка и да изяде три сладоледа, без да се разболее.

Само вие ще можете да се гордеете с детето си, когато то направи поръчка в ресторанта на чужд език или, преодолявайки страха си, се спусне по най-стръмната пързалка в аквапарка.

Само с вас то ще се върне от пътуването с нещо повече от слънчев загар и магнит за хладилника. Не го лишавайте от това.

Вие ще поумнеете

Защото няма просто да лежите като истински лентяи край басейна, а ще положите усилие да видите още нещо заедно с детето си.
Само с детето си ще видите куп неща, които никога няма да забележите сами, защото децата умеят да виждат особените неща. Ще имате много време да поговорите с него и да разберете какви са интересите му, което въобще у дома рядко се случва.

Само с детето си ще попаднете на всякакви детски развлечения, които вие със сигурност също обичате.

Само с него, за да не излезете страхливци, ще преодолеете страха си и ще се пуснете по същата онази висока водна пързалка.

Признайте си – само с детето почивката ви ще е истински щастлива. Как въобще можа да ви мине през главата да го оставите при баба?
Не се лишавайте от това удоволствие!