Мушкатото защитава дома от уроки и носи щастие

Мушкатото защитава дома

Ех, това мушкато!
Едва ли има дом или градина у нас, където да не се кипри това наистина прекрасно цвете. То ни се усмихва от бабините тенекиени или пластмасови кофички, наредени по селското стълбище. От перваза на градския дом, посадено в стилна саксия, или е набучено направо в градината още като чесначе, а само след месец се е превърнало в красиво храстче.
И затова у нас му викат мушкато, където и да го боднеш, в каквато и почва да го мушнеш, все се прихваща.

Мушкато или пеларгония – свободен избор

Латинското название pelargos и модерната му интерпретация пеларгония обаче навлизат в съвременния ни език и се използва все по-често. Името му означава щъркел заради удивителната прилика на някои сортове с формата на главата на щъркела. Откъм езиковедческа гледна точка обаче е много по-вероятно българското наименование да е взето от гръцки – μοσχατος, или италиански език – moscato, а то си е точно на мястото – ароматен, миризлив.
Мушкатото, както и здравецът принадлежат на големия род растения Geranium с над 400 различни екземпляра.

За разлика от много други растения и лекарствени треви легендите и митовете, суеверията и вярванията, свързвани с мушкатото не са толкова много, но затова пък са пълни с оптимизъм и светлина.

Пречиства въздуха от замърсявания

В северните славянски страни, най-вече в Полша, смятат цветето за символ на надеждата и че то чрез силата си защитава семейното огнище. Свойствата му да пречистват въздуха са познати отдавна, затова се отглежда в големи количества в индустриалните центрове и там, където въздухът е замърсен.
В скандинавските страни дълги години през миналия век индришето, една от разновидностите на мушкатото, било препоръчвано от лекарите в болниците за ароматизиране на въздуха. В шведския вариант е наречено цветето на доктор Вестерлюнд, който го препоръчвал за лечение на неврози.

Пророкът Мохамед и малвата

Съществува легенда, запазена в страните от Средиземноморието, според която произходът на растението е свързан с пророка Мохамед. Той изпрал своята риза във водите на реката, а после я закачил на стръковете на малвата. Когато ризата изсъхнала, Мохамед я взел и облякъл.
Непретенциозната малва била толкова щастлива и горда от оказаното внимание и чест, че се превърнала в още по-красиво растение с розови цветове и силен опияняващ аромат. Това било мушкатото.

Племето зулу и любовната магия

Известно е, че младите мъже от племето зулу в Република Южна Африка използвали аромата на цветето, за да привлекат вниманието на момичетата към себе си. Те правели смес от корените му, добавяли мас от носорог или питон и мажели лицата си. Това било част от любовната магия на племето, от която се ползвали много поколения. Има дори и твърдения, че корените могат да отбиват куршумите на противника.

Като талисман против уроки

В стари времена хората вярвали, че мушкатото има вълшебни свойства и го използвали за талисман за привличане на щастие и успех, а също и в любовни обреди и магии. Розовото мушкато се използвало за любовни заклинания, бялото за увеличаване плодовитостта и раждаемостта на жената.
Червеният цвят давал на човека нови сили и крепко здраве, защитавал от злото, предпазвал от уроки и увеличавал богатството и парите в дома.

Защитава дома от злото

Ако искаме да защитим дома от каквито и да е негативни атаки, трябва да се напръскат стените с вода, в която е било накиснато мушкато. Така се създавала естествена защитна преграда. Бабите ни са знаели за тази сили на мушкатото, те и досега опасват къщите с десетки саксии.
Уж все казват, че било за да имат повечко видове и различни цветове, ама си спазват традицията и така поддържат живо вярването.
В североизточните Американски щати казват, че там, където вирее дивият здравец, не припарват змии.

Силно присъствие в астрологията

Според астролозите мушкатото в червени цветове притежава най-целебната за човека сила. Червеният цвят има най-силно енергийно въздействие и е приет за символ на Овена.
Ако забележите, че прекалено много се карате с близките си, често изпадате в мрачни или агресивни настроения, непременно поставете на перваза, цветарника или на масата саксия с мушкато.
Смята се, че растението може да загаси ярките изблици на гняв, да ни направи меки и гъвкави в поведението и да доведе до баланс в чувствата ни.
Има още една тайна сила в мушкатото – аурата му е студена, стихията му е Вода и попада под контрола на планетата Марс. За тези, които вярват, това е знак, че растението защитава от лоши мисли и енергийни врагове.

Легенда за индришето

Единственият син в едно добро и сплотено селско семейство се разболял тежко. Родителите се уплашили и се обърнали за помощ към лекар. Той ги посъветвал да сложат клонки от индрише под тялото на болното момче. Така и направили. А на сутринта то се събудило напълно здраво.

Аристокрацията го обиква

Мушкатото идва в Европа от Република Южна Африка преди повече от 400 години и първоначално се отглежда само в дворовете и домовете на богатите хора. С цветовете украсявали косите на знатните дами и декорирали техните рокли. От предпочитано и любимо цвете на аристокрацията пелагонията се превръща в растение за бедните и престава да се радва на внимание в богаташките домове.

Носи щастие на пияницата обущар

Бедният обущар Ханс вървял на път за вкъщи, но бил доста пийнал. На калдъръмената улица забелязал красиво цвете, което вероятно било изхвърлено от някоя карета. Той го взел и го подарил на съпругата си като извинение за закъснението и алкохола. Всичко минало спокойно, съпругата се усмихнала и натопила цветето във вода.
Обущарят започнал да пие все по-малко, а след седмица цветето пуснало коренчета и съпругата го засяла в саксия, която поставила на прозореца. Новината за цветето, което лекувало алкохолни проблеми и укрепвало семейните отношение, тръгнала в квартала, всяка жена искала да има от чудодейното растение.

Легенда за любовта на жерава

От векове в Русия, в скалите на планината, живеели красиви жерави. Бракониерите започнали да ги избиват, а един ден била смъртоносно ранена в крилото една женска птица. Осиротелият жерав три дни кръжал над мястото, където загинала неговата любима и накрая от мъка се ударил сам в скалите и загинал. На това място поникнало красивото мушкато. То тръгнало нагоре по склоновете на планината и покрило всичко по пътя си с цветя, които напомняли клюн на жерав.

Пониква от сълзите на Богородица

Вълнуваща легенда е свързана с бягството на Богородица с новородения Исус. Изтощена от тежкия път, Богородица не забелязала как потта се стича от нея, а там, където капнели капчици от сълзите й, изниквало целително цвете. Затова със запарка от здравец се лекуват гнойни или възпалени очи, болки в гърлото или венците.

Статията подготви Диана Йорданова