Необходими продукти
500 г кайма
1 кг картофи
2 глави лук
2 чушки (чорбаджийски)
2 моркова
1 – 2 лъжици лютеница
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. чубрица
сол
черен пипер
магданоз
масло
За бешамела
1 – 2 с. л. прясно мляко
2 яйца
8 с. л. с връх брашно
сол
зехтин
масло
Приготвяне на бешамела
Брашното се запържва в смес от масло и зехтин, като количеството трябва да е толкова, че брашното да се омазни, а не да се пече на сухо.
Сипва се млякото на струя, като се бърка непрекъснато. Когато бешамелът пусне мехурчета, се добавят яйцата едно по едно с енергично бъркане, за да се получи гладка каша.
Начин на приготвяне
Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на кубчета.
Лукът се нарязва и се запържва в зехтин с чушките, морковите и каймата, докато сместа стане на трохи.
Подправя се със сол, червен пипер, лютеница и се прибавят картофите.
Оставя се да поври. След това сместа се прехвърля в тава и се запича почти до готовност.
Залива се с бешамела и се връща във фурната за 10 – 15 минути, докато порозовее.
Поднася се по желание с кисело мляко.