„Мулен Руж“ в прегръдката на червена страст

„Мулен Руж“ в прегръдката на червена страст Няма как да не забележиш кабарето, превърнало се в един от символите на Париж.
Не защото „Червената мелница“, както в превод означава „Мулен Руж“, е някаква кой знае колко голяма сграда.
Напротив, тя си е едно мъниче, недалече от площад „Пигал“, притиснато от модерна архитектура. Но това, което я прави различна и кара очите да я открият с лекота, е ореолът от червена светлина.

Красота до побъркване
Въздухът е наситен с тежък червен цвят. Прекрачвайки прага на кабарето, потъваш в червено море от пътеки, тапети, светлини, детайли – всичко е водопад от червено.
Усещането за любов, за страст, за музика, за интимност завладява цялото ти тяло. Мирис на стари мебели, мелодична френска реч, смесица от скъпи парфюми, чийто аромат те кара да усетиш как натежава главата ти.
Човек изпада в транс – магията напълно те е завладяла.

Стриптийзът започва тук
Всичко започва през един октомврийски ден на 1889 г., а това не е избрано случайно. Точно тогава се провежда Първата световна изложба и вниманието на света е насочено към Париж. С появата на „Мулен Руж“ се променя и мнението за нощните заведения. А през 1893 г. именно на сцената на кабарето танцьорките се разсъбличат пред очите на публиката и легализират стриптийза като форма на развлечение.

Затваря врати само през Първата световна
Парижани казват, че мелницата се върти с бясна скорост от любов. Кабарето е затворено само по време на Първата световна война, а спектаклите се възстановяват през 1923 г. В началото на 1937 г. се извършва ремонт и „Мулен Руж“ се превръща в съвременен нощен клуб.
Програмата става още по-атрактивна, включват се и нови елементи като акробатика, фокуси и, разбира се, символът – танцът канкан.

Шест филма за кабарето
Кабарето се намира в близост до популярния квартал на червените фенери, перките на декоративната мелницата се извисяват, за да хармонизират с една друга мелница в „Монмартър“. До днес са правени 6 филма за кабарето, а последният е от 2001 г. Увеселителното заведение се намира в тежка финансова криза, а филмът донася приходи и нова известност. В главните роли се снимат Никол Кидман и Юън Макгрегър. Филмът печели две от общо осемте номинации „Оскар“.

Дръзки интериорни решения

Дори и след толкова много години „Мулен Руж“ впечатлява. Казват, че е нещо средно между нощен клуб и музей, в който може да се усети всеки един миг от историята. Детайлите в интериорните решения трябва да се гледат многократно, съчетанията са неочаквани и дръзки.
Едва ли съществува друго кабаре, което има такива смели комбинации на стилове, граничещи с предизвикателна екстравагантност.
Съвременното, старото, европейското, ориенталското, сюрреализмът и авангардното са се смесили в коктейл от цветове, които си хармонизират със страшна сила, енергията е безгранична.

Забранено е да се снима
Залата побира около 850 посетители, масите са разположени на няколко нива. Представлението е известно под името „Феерия“, за танцьорите има ушити над 1000 костюма. Билети могат да се купят само чрез официалната интернетна страница на „Мулен Руж“.
Вечерните представления са две – от 21 часа и от 23 часа. За тези, които искат да вечерят, има и меню, което също се поръчва и заплаща предварително. Сервирането започва в 19 часа, по време на спектакъла не се предлага храна. Забранено е да се правят снимки. Фотографите на кабарето ще ви предложат да ви направят снимки и да ви ги изработят.

Концепцията е кристално ясна – танци, които са на професионално ниво, изчистен сценарий, прецизност в режисурата, кухня от най-висока класа и перфектно обслужване. Нима има по-добър начин да подариш на хората незабравимо преживяване, да отнесат със себе си спомени и да са доволни, че плащат за нещо, което може да се изрази само с една дума – магия.
Да, защото „Мулен Руж“ е приказка, която не се забравя.