Мързелът – мой приятел

Мързелът – мой приятелВече няколко месеца сте без работа и дежурната ви социална среда се нарича Джобс.бг (или какъвто и да е джобс). Знаете почти наизуст колко обяви за продавачки ще излязат днес, колко – за офисни мишки и колко – за консултанти. Думата консултант си има свой специфичен съвременен ореол. Консултант означава „търсач на хора, които да дадат пари”. Няма значение за какво, в кой бранш за колко време. Във време на колапс на пазара на труда, когато почти всички браншове са на изкуствено дишане, интензивно се търсят достатъчно нахални хора, които да искат пари за фирмата, да не вземат заплата и да не настояват за осигуровки. Ако се хванете на хорото трябва да сте толкова нахални, че ако ви изгонят през вратата, да влезете през прозореца. Ако и от там ви наритат, през комина да се спуснете.

100% осъмвате всяка сутрин с въпроса – къде сбърках?
Защо съм „на тръстиката” беден и бос, защо никой не иска труда и таланта ми? Не изключвам възможността вие да сте на работното си място и пак да си задавате този въпрос. В здравото бачкане до пот и мазоли ли е истината за просперитета и добруването и къде, за бога, е причината да не сте забогатели и честити на работното си място? Гледате си часовника в офиса, нетърпеливи да си тръгнете. Броите дните от седмицата до заветния уикенд. Имате безброй идеи и достатъчно умения, имате талант и съвсем не сте глупави. Защо сте неудовлетворени? Откъде идва досадата? Как няма да ви е досадно като не сте си на мястото. Ако сте родени да отглеждате круши, как ще ви е хубаво в офиса над досадните бумаги? Ако сте потенциални писатели, как да водите счетоводството на 5 фирми? Пробвайте да повикате на разговор собствения си мързел!

Да дефинираме що е мързел?!
Божанка от народната приказка не биваше да яде, докато не проработи. Яко да поработи. Като се огледам наоколо, все богаташи са се заформили по строителните обекти, по скелетата на новите сгради, по гишетата на учрежденията, зад щанда на магазините, носейки таблата с напитки в барчето, в болничните кабинети, пред черната дъска в училище. Все богаташи. Щастливи, честити, здрави, усмихнати, немърморещи хора. Глупости. Точно обратното. Колкото по-здраво работиш, колкото повече оставаш след работа, нагърбваш се с по няколко дини под мишниците, поемаш нови и нови ангажименти, толкова по-болнав, вкиснат и беден си. Сега да не кажете, че съм подела кампания да ви отказвам от работа? По-скоро дискретно ви обръщам към вас. Да се попитаме – това ли е професията, за която мечтаехме?
Все по-често си давам сметка колко важно е да си на мястото си, да си обожаваш работата, да си работиш хобито и в края на годината да се обърнеш и да си кажеш – ех, слава богу, и тази година нямах нито един работен ден. Просто защото ходех на работа, за да се забавлявам. Помните ли, че животът е много кратък? Всеки път когато се сетя, виждам колко мои приятели и познати кибичат по цял ден на скучните си работни места, хабят си нервната система, съсипват си здравето, ругаят живота и съдбата си и броят часовете до края на работния ден.

Не говорим за наистина работещите мечтаната си професия хора.
Те просто прекарват работната си седмица в работене на хобито си. Защото навреме са се светнали, че къртовският труд в поприще, което не им носи удовлетворение, трупа лоши клетки, отчуждение, озлобление, умора и нямане на време да поспреш да се порадваш на красотата на деня.
Така, че ако много ви е стегнала шапката на работното място и ви се струва, че мързелът ще ви разяде отвътре, истината всъщност е, че той е ваш помощник. Подсказва ви, че е време да промените кардинално нещо в работенето си. Може би рисувате чудесно, или пеете като ангел, или свирите на инструмент, или имате удивителен усет към икебана, пачуърк, някакво влечение – каквото и да е. Никога ли не сте се сещали, че това може да ви носи пари? Да, във време на криза е твърде голяма авантюра да си напуснете работата, за да се опитате да печелите пари от хобито си. Никой не ви кара да го направите. Дори само узряването на идеята да започнете да работите хобито си вече е революция в главата ви. Знаехте ли, че като фрилансер може да заработвате едни прилични пари според уменията си и владеенето на английски език? Питайте Гугъл!

Мързеливите хора са двигателите на човешкия прогрес и това не са високопарни думи.
Те са мозъците, които са измислили всички изобретения. Калпазаните са тези, които ни дърпат нагоре. Мързеливката, на която и омръзнало да пере пелените на бебето е измислила памперса. Калпазанинът, на който не му се вървяло пеша дълги разстояния е сътворил велосипеда. Що се отнася до несигурността ви – как хобито ще ви донесе пари…Няма нищичко на тази земя, което да няма финансова стойност. За добро или зло. Така че колкото и невъзможно да ви изглежда сега, вие не само може да изкарвате пари от любимото си занимание, ами може да забогатеете от него, да си живеете здрави, честити и до дълбока старост докато се забавлявате, вместо да се скъсвате от работа някъде, където не ви се седи и минута повече.
Ако вече знаете какво ви се прави, остава само да извикате Мързела, да седнете с него и да си помислите как да изкарате пари от хобито си.