Можем ли да подобрим зрението си с правилно хранене

Можем ли да подобрим зрението си с правилно храненеУчени от различни страни по света дълго време проучват кои вещества влияят на способността на човек да вижда добре. Доказано е, че каротиноидите лутеин и зеаксантин, както и антиоксидантите като бета каротин, витамин Е, витамин С, цинк и омега-3 мастните киселини забавят процеса на влошаване на зрението и помагат срещу очните заболявания. Нека да прегледаме списъка с продуктите, които съдържат тези вещества.

Моркови. Този зеленчук е много богат на бета каротин, който не случайно наричат „очен витамин”. Морковите са полезни за укрепване на ретината. Хората, страдащи от късогледство, конюнктивит, нощна слепота и бърза уморяемост е добре да добавят този продукт в храната си. Направете си салата с моркови или изпийте малка чаша сок за повече свежест.

Пипер, брюкселско зеле, броколи. В тях има много витамин С – антиоксидантът, който забавя процеса на влошаване на зрението. Смело можете да ги добавите в менюто си както пресни, така и варени.

Пуешко месо. У нас обикновено се сещаме за него около Нова година, но си струва да не го подминаваме и в друго време на годината – то съдържа голямо количетсво витамин В (ниацин) и цинк. С пуешко месо могат да се приготвят най-различни вкусни и полезни за очите ястия.

Спанак. Зеленият листен зеленчук се смята за един от водещите по съдържание на най-важните за добро зрение вещества: витамин С, бета-каротин, лутеин и зеаксантин.

Сьомга и сардина. За добро зрение лекарите препоръчват консумирането на храни, които съдържат омега-3 мастни киселини, а е известно, че те се съдържат най-вече в рибата и особено в сьомгата.

Боровинки. Този плод държи първо място сред другите плодове по отношение на съдържанието на по Той принадлежи към първото си място сред другите продукти, по отношение на съдържанието на манганови соли и техните производни. Богат е на витамините C, PP, B1, B2, съдържа каротин, пектин, желязо. За най-добър ефект върху зрението е добре да се хапва пресен, а не консервиран.

Но не забравяйте – тези продукти са само полезна хранителна добавка, но не са панацея. За добро зрение е полезно да се спазват няколко прости правила:
– Яжте повече пресни зеленчуци и плодове. Наблегнете за цитрусовите, които са богати на витамин С.
Използвайте като подправка в салатите, супите и ястията повече магданоз и целина. Те са истински склад на витамини за очите.
– Опитайте се да намалите кофеина, който влияе негативно на очното кръвоснабдяване.
– Никотинът също влияе зле на зрението. Опитайте се да откажете тютюнопушенето, което вреди не само на очите.
– Задължително проверявайте зрението си при офталмолог не по-рядко от веднъж годишно.