Може ли да се ускори настъпването на желана бременност?

Може ли да се ускори настъпването на желана бременност?Ще мога ли да забременея и да родя здраво дете – този въпрос възниква при всяка жена в определен етап от живота. За съжаление, не всички успяват лесно да станат майки. Причините за това са най-различни – от вродена патология до неправилен начин на живот. Има ли все пак начини да приближим настъпването на желаната и дългоочаквана бременност?
Учените са изследвали съпружески двойки, които се стремят да заченат бебе чрез изкуствено оплождане. Оказало се, че потенциалните майки, които изпиват по 2-3 чаши вино на седмица, и бъдещите татковци, които през ден пият бира, намаляват своите шансове да станат родители с 24 на сто.

Вредни фактори
Виното и бирата, дори в малки количества, могат сериозно да попречат не само на двойките, които се готвят за ин витро, но и на тези, които смятат да постигнат бременност по естествен път. Подобни вредни фактори има много.
Причина за неуспеха в забременяването могат да са заболявания на репродуктивната система или даже смяната на работата. Потенциалните родители се чувстват здрави и пълни със сила, а междувременно в организма работи пагубна скрита инфекция или намалена скорост на движение на сперматозоидите. Нарушението в работата на органите и системите все още е незабележимо, но всъщност вече за препятствие за успешно оплождане.

Планиране на бременност
Гинеколозите съветват бременността да се планира най-рано след 6 месеца. За това време двойката ще успее да провери здравното си състояние. Ако се прояви някакъв проблем, то ще имате време да го решите, ако не – отлично! Това само ще ви убеди, че можете да родите здраво и пълноценно бебче.
Като начало будещите родители трябва да посетят терапевт и да изключат евентуалното наличие на сериозни патологии на вътрешните органи. Жената трябва задължително да си запише прием при стоматолог, както и при всички лекари, които по-рано е посещавала по повод предишни заболявания. Съпрузите трябва да планират посещение при гинеколог и уролог и да си направят изследвания за полово предавани инфекции.

Кога да започне подготовката
След установяването и решаването на всички здравни проблеми 2-3 месеца преди предполагаемото зачатие двойката може да се откаже от контрацепция. В това време бъдещата майка трябва да преразгледа основно режима си на живот – да отделя време за пълноценен сън и почивка, за разходки на чист въздух и за редовно посещение при лекаря си.

Не отлагайте посещението при специалистите. Те ще ви помогнат да получите мечтаните две чертички на теста за бременност. Отсъствието на здравни проблеми, доброто самочувствие и настроение ще ви дадат възможност да усещате бъдещото майчино щастие по време на цялата бременност.