Морковът – продукт на младостта

Морковът – продукт на младостта

Наричат моркова с различни имена – продукт на младостта, цар на красотата, понякога и лакомство за гноми (шеговито)… Истината е, че както и да бъде наричан този зеленчук, никой не отрича, че той е незаменим източник на антиоксиданти, минерални вещества и елементи.

Родината на моркова е Афганистан. В началото обаче той не е бил такъв, какъвто го познаваме днес. Коренът е бил тъмнолилав на цвят, а зелената му част два пъти по-голяма. На вкус също е бил различен – стипчив и горчив, на практика не е ставал за ядене. В началото се ценят само лечебните свойства на този зеленчук, а веществата, които съдържа, са използвани в медицината.

С течение на времето тази растителна култура става домашна, култивира се. Морковите се появяват в различни цветове и видове. Познатият у нас днес сорт се заражда в Холандия. Има дори поверие, което разказва, че овощарите стигнали до оранжевия цвят на моркова, за да угодят на холандския принц Вилхелм Орански. Морковът става с ярък цвят и започнали с радост да го поднасят на празничните кралски вечери. С какво е полезен морковът?

Той съдържа близо 30 вещества, много необходими за организма. Каротинът е може би най-известното от тях. На него зеленчукът дължи оранжевия си цвят. Каротинът подобрява функцията на белите дробове, нормализира обмяната на веществата, влияе положително върху умственото и физическото развитие. Най-голямата ценност на каротина е подобряването на зрението.

Не трябва да се разчита на чудо, естествено: не е реално да коригирате късогледството си с моркови, но пък е напълно възможно и реално да снабдите органите на зрението си с полезни микроелементи. Ако се вярва на учените – онези от вас, които ядат редовно моркови, снижават риска от перде на окото с 40%.

Освен каротина морковите съдържат фитоен, фитофлутен и ликопен – антиоксиданти, които тушират стреса, предпазват кожата от въздействието на свободните радикали, забавят процеса на стареенето, подобряват състоянието на косата. Освен това учените препоръчват, ако ви е паднал емоционалният тонус, да не хапвате шоколад, а да изгризкате едно морковче.

В сурово състояние морковът укрепва много добре венците, препятства образуването на мазнини и се справя с авитаминозата. С какво е полезен вареният морков? Той е отличен помощник при дисбактериоза. Зеленчукът решава успешно и някои други проблеми – примерно подобрява лактацията при кърмачките. За тях обаче не е препоръчително да се увличат в ядене на моркови, тъй като могат да добият оранжев цвят не само те, а и децата…

В неголеми количества морковите съдържат пантотенова и аскорбинова киселина, мастни и ефирни масла, витамини от група В, магнезий, калций, калии, натрий, фосфор, сяра и цинк. От морковите вие получавате денонощната си доза витамини без вреда върху фигурата (в 100 гр моркови има само 32 калории).

Полезни ли са морковите винаги?

Противопоказанията не са много, но все пак ги има. Бременните например трябва да ги ядат, когато са на вегетарианска храна, при това не повече от 2 моркова на ден. В противен случай бета каротинът, който се трансформира във витамин А, може дори да навреди на плода.

Най-добре е по време на бременност да се консултирате със специалист. Не се препоръчват моркови и при заболяване на органите на храносмилането. Въпреки че е диетичен продукт, морковът съдържа много захари: глюкоза, нишесте, пектин и др. Затова не се препоръчва хрупането на моркови по късните часове на денонощието.