Момичетата учат по-добре от момчетата почти навсякъде по света

Момичетата учат по-добре от момчетата почти навсякъде по светаДоказано е, че момичетата имат по-добри резултати в учението от момчетата и това важи за повечето страни в света. Учените от Университета в Мисури, САЩ, и Университета в Глазгоу, Шотландия, са анализирали данните за академичния успех на 1,5 милиона 15-годишни момчета и момичета от 2000 до 2010 г. от 74 страни в света. Оказало се, че в 70% от страните, участвали в изследването, момичетата се справят значително по-добре от момчетата с всички предмети.

„Проучихме образователното равнище на 1,5 милиона 15-годишни деца от цял свят”, казва Дейвид Гийъри, професор по психологически науки в Колежа за изкуства и науки в MU. \“Дори в страни, където свободите на жените са строго ограничени, ние открихме, че момичетата са представят по-добре момчетата в четенето, математиката и естествените науки на 15-годишна възраст, независимо от политическото, икономическо, социално или полово неравенство в тези страни.\“

Учените смятат, че резултатите от изследването са повод държавите да се замислят над своите образователни системи и да намерят начин да намалят тази разлика. Единствените страни, където момчетата успяват да изпреварят момичетата в тези дисциплини, са Колумбия, Коста Рика и индийския щат Химачал Прадеш, а равни резултати се установяват в САЩ и Великобритания.

Само истински устремените към науката момчета от икономически развитите страни успяват да изпреварят момичетата, останалите най-често изостават, показва изследването. За да се премахнат различията в образователните успехи на момичетата и момчетата, не е достатъчно да се постигне „политическа, икономическа и социална равнопоставеност”, подчертават изследователите.
Източник