Модният елит се събра отново в Лондон

Модният елит се събра отново в Лондон Над 200 дизайнери участват във февруарското издание на Лондонската седмица на модата (London Fashion Week). Това е едно от най-значимите прояви в световния моден живот и в областта на модната индустрия. Седмицата се провежда винаги на едно и също място – прекрасните зали на „Съмърсет Хаус“ (Somerset House) на брега на Темза, в сградата на бившата кралска резиденция. В залите днес се представят изложби, музейни експозиции и културни центрове.

За моделиерите, дизайнерите и хората от модния бизнес срещата в Лондон е водеща за тенденциите, от които ще се ръководят производителите на дрехи и аксесоари. Рождената година на лондонския форум е 1983-та, а през 2007 г. се появява и специалният сайт на London Fashion Week.

Освен модната седмица в британската столица подобни събития се провеждат в Париж, Милано и Ню Йорк, но най-важното от четирите е именно това в Лондон.

Главни организатори на са Британският съвет за мода и Министерството на бизнеса. Модните дни в Лондон се определят като проява на най-авангардната мода и демократичните и свободни идеи на дизайнерите. Участници са както известни и авторитетни имена, така и млади и започващи кариерата си творци. Освен в общата част може да се участва в две специализирани направления: Estethica – за млади дизайнери и техните модели от екоматериали, и New Generation – за съвсем млади и начинаещи моделиери.

Форумът не е отворен за посетители, а допускането в залите става с официална покана. И нещо любопитно – броят на работещите в модните компании, представени в Лондон, е един милион и половина. Наистина голяма индустрия.

Какви са модните тенденции може да научите от снимките, които ви предлагаме.
Снимки: БГНЕС