Многоетажният лук е изискан на вкус

Многоетажният лук е изискан на вкус

Многоетажният лук е едно от най-красивите и ефектни растения в градината. За повечето любители градинари у нас все още е непознат, но е разпространен и се използва като деликатес във френската кухня.
Той наистина изглежда странно – най-отгоре на дългото листо се появяват новите малки лукчета, а растението е многогодишно. Листата трябва да се завържат към тънки пръчки, така те получават стабилност и не се пречупват.

Не е мутант или хибрид

Наричат го още египетски, въздушен, рогат, та дори и канадски лук. Няма никаква връзка с Египет, защото родината му е Китай.
Широко разпространен е в Япония и Корея, а до нашия континент стига преди повече от сто години. Нищо че влиза в семейството на луковите растения, многоетажният лук е съвсем отделен сорт.
И в никакъв случай не трябва да се вярва на стряскащите твърдения, че е мутант или хибрид. Напротив, по вкусови качества той си съперничи с един от най-вкусния, познат в кулинарията, лук шалот.

Устойчив на студ

Появява се много рано, достатъчно е температурите да са само два градуса над нулата и вече стрелките на многоетажния лук са се устремили нагоре и са видими за очите. Не образува семена, а се разпространява само с луковици.
Основната луковица, наречена още приземна, е силна и образува широка коренова система. Изключително лесен е за отглеждане, но не е навлязъл в производството у нас.
Този лук е наистина боец и издържа в земята до минус 45 градуса през зимата, а дори и температурите през пролетта да са на критичните минус 5 – 7 градуса, издържа и слани, без видими повреди. През зимата можем да разровим снега и ще се учудим, виждайки зелените листа, които напълно повяхват едва в ранна пролет. И макар да е студоустойчив, не обича северен вятър и се сее в южната част на градината.

Използва се в кулинарията

Засажда се през пролетта, лятото и есента. Разпознава се лесно кога малките лукчета са узрели, тогава цветът им е светловиолетов. Перата, които излизат от презимувалата в земята луковица, са няколко и можете да отстраните една част, за да бъдат лукчетата повече на брой и по-едри. Зелените листа са много вкусни, те са лютиви и ароматни. Прекрасно се съчетават с месни блюда или като пълнеж за баница, или за различни видове тестени ястия.

Полезен за здравето

Количеството на ефирни масла също е в повече от другите видове зелен лук, а това увеличава отделянето на стомашен сок и стимулира апетита.
Многоетажният лук е особено полезен за хората, страдащи от сърдечносъдови заболявания и стомашни проблеми. Съдържа активни вещества, които укрепват стените на кръвоносните съдове и подобряват обмена на вещества. Лукчетата са много вкусни, ако се приготвят като кисели краставички или се сложат в смесена туршия.