Митове за мазнините или защо трябва да спрем да броим калориите

Митове за мазнините или защо трябва да спрем да броим калориите

Въпреки че учените и диетолозите преди няколко години напълно реабилитираха мазнините, мнозина и до днес се отнасят с опасение към този компонент на храната. Някои се плашат от калоричността на продуктите с високо съдържание на мазнини, други са убедени, че мазната храна трябва да се изключи от менюто по време на диета. Електронното издание elle.ru развенчава някои от най-популярните митове и обяснява защо мазнините са необходими на организма.

Мит 1: Употребата на мазнини води до излишно тегло

Безусловно: ако редовно ядете продукти с много високо съдържание на мазнини – при това в големи количества, вие ще натрупате няколко килограма. При отсъствието на мярка обаче ще постигнете същия резултат каквото и да ядете. Ако обаче замените простите въглехидрати с „правилните” мазнини, може да изгубите тегло, дори ако калоричността на менюто ви остане предишната. «В един грам мазнина се съдържат 9 килокалории (за сравнение: въглехидратите и протеинът съдържат по 4 килокалории в един грам).

За да не трупате излишно тегло, просто се старайте да не превишавате дневната калоричност на вашето меню», съветва диетологът от Ню Йорк Джесика Кординг. Освен това, експертите, като се позовават на последни данни, смятат, че човек трябва да увеличи количеството на здрави мазнини в менюто си до 20 на сто. По-рано се смяташе, че 10 процента са напълно достатъчни, но тези данни вече са остарели.

Мит 2: Мазнините не носят полза

Мазнините са важен компонент от менюто: те помагат за работата на мозъка, регулират най-важните процеси в организма, изработката на хормони и температурата на тялото. Техният недостиг оказва влияние на външността. Ако имате лоша коса, суха кожа и чупливи нокти, напълно възможно е организмът ви да не получава достатъчно мазнини.

Мит 3: Мазнините са вредни

Както и въглехидратите, мазнините се делят на такива, които са полезни за организма, и на такива, които са вредни. Наситените или твърди мазнини най-често се срещат в преработените храни и в продуктите от животински произход. Желателно е тяхното количество да се ограничи. Обратното: продуктите с ненаситени мазнини в състава (ядки, растителни масла, сьомга, авокадо) е най-добре да добавите в дневното си меню. Те носят на организма само ползи.

Мит 4: Продуктите с високо съдържание на мазнини повишават нивото на холестерина

Наситените мазнини действително могат да повишат нивото на холестерина в кръвта, а полиненаситените мастни киселини (съдържат се в слънчогледовото и тиквеното семе, в соята, рибата тон, орехите) обратно, снижават го.

Мит 5: Всички мазнини са еднакви

Хората са свикнали да обединяват мазнините в една група. Това обаче не е правилно, тъй като различните типове мазнини съществено се различават една от друга. Наситените мазнини (съдържат се в продуктите от животински произход, палмовото масло) се натрупват в подкожния слой на проблемните зони.

Най-опасни днес обаче се явяват трансмазнините (маргарин, фастфууд, сладки изкушения и някои преработени продукти). Именно те водят до проблеми със сърцето и съдовата система, до затлъстяване и нарушения в работата на ендокринната система. Поли- и мононенаситените мазнини влияят благоприятно на сърцето и се усвояват бързо от организма.