Начало Домът Традиции Митичният празник Еньовден

Митичният празник Еньовден

Митичният празник Еньовден

На 24 юни според българския народен календар празнуваме Еньовден. Той има много имена – Яневден, Яновден, Иванден, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка). Свързан е и с християнския празник, посветен на Свети Йоан Кръстител или Предтеча. Връзката е ясна – Еньо или Яне са кратките форми на Йоан, а често традициите и обредите на двата празника са тясно преплетени. В началото празникът съвпадал с лятното слънцестоене на 21 юни, затова много от обичаите са свързани със слънцето и култа към него.

Християнският празник

Но да се върнем към Йоан Предтеча и събитията, свързани с рождението му, които са описани в Евангелието от Лука. Според юдаизма, преди идването на Месията трябва да се яви негов предшественик – предтеча, който в съотвествие с пророчеството на Малахия трябвало да е пророк Илия. В християнството учението за предвестника на Месията Иисус Христос е свързано с образа на пророк Йоан Кръстител, възобновил и продължил служението на Илия. Както разказва Евангелието, самият Иисус нарекъл Йоан „Илия, който трябва да дойде“.

Йоан Предтеча

Когато Йоан станал на 30 години, той започнал да проповядва в Юдейската пустиня, а след това в околностите на река Йордан. Той разобличавал пороците на обществото и призовавал към покаяние, възвещавайки скорото приществие на Месията.
Външният му вид също съответствал на описанията за образа на Илия – носел дреха от камилска вълна с кожен пояс, а за храна му служели скакалците и дивият мед.

Проповедта на Йоан била толкова въздействаща, че скоро край него започнали да се събират ученици, които създали общност на неговите последователи – кумранити. За външен израз на покаянието и духовното обновление Йоан избрал кръщението – измиването във вода и потапянето в нея (оттук и името му – Кръстител). Иисус също дошъл да приеме кръщението. Така Йоан Кръстител положил пътя на служението и на учението на Иисус Христос.
Традицията да се прославя Йоан Кръстител в дните на рождението му и на мъчителната му кончина се създала още в първите християнски общини. От 3 век Рождеството на Йоан Предтеча вече се отбелязвал и от източните, и от западните християни – наричали го „светло тържество“ и „деница на Слънцето на истината“.

Народните обичаи и вярвания

Празникът Еньовден е близо до лятното слънцестоене и затова според народа на този ден вече започва да се усеща далечното начало на зимата. Народът казва: „Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг“.

Смята се, че в нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Според преданията в това време тревите и лечебните растения добиват особена целебна сила, всяка магия има силата да твори чудеса и всяко гадание се сбъдва.

Еньовден

Рано сутринта на Еньовден момите и жените, врачките и магьосниците берат билки, които използват за лек и магии през цялата година. От тях се плете венец, през който се провират всички, за да са здрави през годината. В него се вплитат 77 и половина лечебни, магьоснически, любовни и разделни билки, колкото са и болестите по човека.

През нощта срещу Еньовден водите са надарени с магическа сила, говорят легендите. Според вярванията водата в реките и кладенците на този ден е лечебна, защото слънцето се е окъпало с нея. Така че сред народа се вярвало, че който види сутрин рано при изгрев окъпалото се в жива вода „играещо” и „трептящо” слънце, ще бъде здрав през цялата година.

Подобно е и значението на празника Иван Купала в Русия – неговият произход е народно-християнски и е славянският вариант на името Йоан Кръстител. То е свързано и със славянските представи – от старославянски „копати“ означавало ритуално умиване, пречистване чрез къпане в открит водоем. Там също е прието да се правят ритуални къпания в реките на празника.

Именници

На 24 юни имен ден празнуват всички с имена Енчо, Еньо, Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Ян, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Янис, Яниса, Янимир, Янимира, Янислава, Янизар, Янизара, Янил, Янила, Янилин, Янилина, Янидин, Янидина, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Калоян, Ена, Една, Ивет, Ина, Инна, Инка, Даян, Даяна, Деница, Диян/Диан, Дияна/Диана, Деян/Деан, Деяна/Деана, Биляна и имена на билки.