Мисли за любовта от Майка Тереза

Мисли за любовта от Майка ТерезаМайка Тереза Калкутска (в светския си живот Агнес Гондже Бояджиу) е католическа монахиня, основателка на женската монашеска конгрегация на сестрите мисионерки на любовта, които служат на бедните и болните. През 1979 г. става лауреат на Нобелова награда. През 2003 г. Католическата църква я признава за блажена. Ето някои от нейните съвети…

Няма никакво значение дали ви обича този, когото вие обичате. Защото любовта е постоянно движение, тя преминава от един човек към друг, получават я и я отдават. Всичко, което вие дарявате на хората, които обичате, те отдават на тези, които обичат. По този начин се получава затворен кръг, и вашата любов, след като премине през хиляди сърца, ще се върне при вас.
***
Който наистина обича, не очаква нищо в замяна. Той отдава безкористно. Радост е даряването само по себе си. Всички постъпки на този човек се ръководят само от сърцето и от желанието да живее заради другите.
***
Когато се почувствате нещастни и изоставени, постарайте се да реагирате. Вместо да измъчвате себе си и околните, направете нещо с любов. Произнесете поне една дума с любов, просто с любов помислете за някого. Да обичате някой човек – означава да му желаете доброто.
***
Не се страхувайте да обичате. Отваряйте сърцето си и се постарайте да събудите любовта в него. За това трябва да престанете да виждате в другите и в себе си само недостатъците и грешките.
***
Търсете и намирайте прекрасното и доброто в хората. Това вдъхновява и нас самите, и другите хора да проявяваме най-добрите си качества. Хората, които наистина умеят да обичат, не поставят никакви условия. Те свободно изразяват любовта си към хората и даже обичат враговете си.
***
Учете се да обичате. Любовта изисква усилия. Тя не идва от само себе си. Любовта е изкуство и изисква тренировки, както придобиването на всеки навик. Добрите лекари, музиканти, художници, спортисти се упражняват с часове и години, за да усъвършенстват уменията и способностите си. Така е и с любовта. Ако престанем да обичаме някого при първото усложнение в отношенията, ние няма да развием умението да обичаме. Ако не положим усилие да обичаме, ще бъдем самотни и нещастни.
***
Да обичаш означава да забравиш себе си, това означава винаги да питаш не какво другите могат да направят за теб, а само за това, какво ти можеш да направиш за другите. Истински да обичаме – означава да търсим щастие и пълнота в живота не за себе си, а за тези, които обичаме.
***
Истинската любов причинява страдания на този, който обича. Не е достатъчно да кажеш: „Аз обичам”. Любовта сама говори за себе си. Тя е по-силна от думите. Ние сме длъжни да преобразуваме нашата любов в постъпки. Да обичаш означава да отдаваш дотогава, докато не усетиш болка.
***
Едни хора могат да ни се харесват, други – не. Лесно е да обичаме хората, които ни харесват. Да обичаш ближния не означава да се възхищаваш от него. Трудно е да се възхитиш от убиец или крадец. Не е лесно да изпиташ симпатия към умствено непълноценен човек. Но можеш да им пожелаеш добро. Да обичаш ближния означава – да му пожелаеш добро.
***
Ако извършвате добра постъпка не за да угодите на Бог и да изпълните закона на любовта, а за да покажете на другите какъв добър човек сте, чака ви разочарование. Хората не са глупави. Те веднага виждат, че нещо се прави по сметка и за да се забележи.

***
Постарайте се да решавате проблемите си с роднините и колегите, с приятелите и враговете, като проявявате любов. Като действате така, вие ги заставяте да ви отговорят със същото.
***
Като противопоставяте злоба на злобата, ненавист – на ненавистта, вие вървите по много стар път, който никога не е давал добри резултати. На злобата противопоставяйте доброта, на ненавистта – любов и нежност. Побеждавайте гнева с търпение.
***
Само доброто може да се бори със злото. Доброто е силно, а злото е слабо. Злото може да се сравни с камък, хвърлен нагоре – подемната сила отслабва с времето. Докато доброто може да се сравни с камък, хвърлен от върха на кула – неговото движение се ускорява с времето. В това е тайната на доброто – отначало то е слабо, но е всемогъщо накрая. Обратно, злото отслабва с времето.
***
Правете всичко, което правите, с любов – или не го правете въобще. Хората се питат как да станат неуморими. Тайната е много проста – обичайте това, което правите и тези, за които го правите.
***
Влагайте в работата си душа, любов и вяра. Иначе вашата работа ще бъде безрадостна като труда на роб, който работи за господаря си.
***
Важно е не какво и колко ще направите, а колко любов ще вложите в своя труд.