Мимиката и жестовете издават лъжеца

Мимиката и жестовете издават лъжецаМимиката неизменно издава лъжата. В това са убедени учените психолози. Ние можем да се опитваме да скрием истинските си чувства зад фалшива усмивка или невъзмутима интонация, но непроизволни движения разкриват истинските емоции, които не искаме да покажем. Познанието за „секретните“ мимики и жестове могат много да ви помогнат при общуването. Особено ако някой се опитва да ви излъже.

Закрива уста с ръка
Това е един от тези жестове, който възрастните съхраняват още от детските си години. Малкото дете, което родителите са улавяли в лъжа, много често инстинктивно посяга с ръка към устата си и я закрива. В главата сработва сигнал: да попречим на „лошите“ мисли да излязат наявe или да намерим оправдание по-късно: „Това не съм го казал“. Тази привичка обикновено си остава за цял живот. Възрастният лъжец може плътно да закрие устата си с ръка или само да поднесе към устните няколко пръста. Тези движения свидетелстват – човекът говори неистина. А ако събеседникът ви прикрива устата си с ръка, когато вие говорите, това означава, че той ви е заподозрял в лъжа.

Докосва носа
Продължение на предходния жест: в последния момент се променя движението и вместо да се прикрие устата се докосва върхът на нос. А това дали не е синдромът на Пинокио, който децата са изпитвали в детството?

Търка клепачите
Ако си мислите, че в момент на разкаяние мъжът трие клепачите си, опитвайки се да сдържа сълзите си, грешите. Той нагло лъже за това къде е провел изминалата нощ. И това движение издава в него лъжеца. Обяснението е достатъчно просто: нашият хитър съюзник – мозъкът, се опитва да избяга от отговорност и да избегне изпитателния поглед на събеседника, оттук и рефлексът – автоматично започваме да трием очите си.

Отмества очи
Много учени твърдят: ако искате да разберете лъжат ли ви, трябва да се съсредоточите върху лицето на събеседника – именно на очите, веждите и челото. Като цяло погледът е достатъчно красноречив. Ако в хода на беседата човекът ту гледа вас, ту отвежда очи встрани, това още не означава, че лъже. Възможно е той просто да не може едновременно да развива мисълта си и да наблюдава какво се случва. Забележете колко дълго продължава това. Ако той в крайна сметка не ви гледа през половината време на диалога, това е недобър знак, значи може да се съмнявате в неговата искреност. По правило ако погледът е устремен надолу, това означава че човекът изпитва скръб. Ако погледът е настрани – това означава отвращение. Ако е надолу и настрани – вина и срам.

Върти очи
Очите са огледало на душата. Още едно потвърждение на това – движението на очните ябълки в момента на разговор. То практически не се поддава на съзнателен контрол. Преди да се опитате да разпознаете лъжеца по очите, трябва да знаете привичния му маниер при нормално общуване. За начало можете да направите елементарен тест. Задайте на събеседника си неутрален въпрос, на който сте сигурни, че няма да даде лъжлив отговор. Примерно какво е закусил сутринта. Когато разберете къде гледа човек, когато говори истината, задайте и въпроса, за който имате съмнения. И отново наблюдавайте.
Ако при обикновения и истински отговор събеседникът гледа нагоре и вляво (опитвайки се да си спомни), а при отговора на интересуващия ви въпрос нагоре и надясно, това е признак, че може би не чувате истината.

Често мига
Обикновено всеки човек мига с честота 6 – 8 пъти в минута. И това не предизвиква никакви неприятни усещания у събеседника. Ако се опитваме да скрием мислите и чувствата от другите, започваме да мигаме по-често. Това е непроизволна реакция, която винаги съпровожда всяка емоционална възбуда.

Разкопчава горното копче на ризата
Като на кино: бучка в гърлото и разкопчано горно копче на ризата. Учените са изяснили, че всеки човек и най-вече мъжът чувства лъжата на физическо ниво. Тя причинява сърбеж и неприятни усещания в мимическите мускули и ние автоматично се опитваме да почешем мястото, което ни безпокои, за да успокоим нервите. По-често от всякога това се случва в ситуация, в която лъжецът е неопитен и неуверен, когато се опасява, че лъжата му лесно ще бъде хваната. Друга предателска реакция на организма – избива те топлина. У лъжеца често се появяват капки пот, които се стичат по шията. Така че бъдете нащрек.

Чеше ухото си
Още една „сърбешка“ подсказка – чесане и мачкане на ухото. Така неволно правят хората, които изричат лъжа, но не им е приятно. Това е модификация на жеста на малкото дете, което запушва уши, за да не слуша упреците на родителите.

Игра с очилата
Хората, които носят очила, нерядко ги използват, за да прикрият истинските си чувства и емоции. Има маса варианти да се избяга от нежелателния разговор. Очилата може да се въртят в ръце, да се трият стъклата с кърпичка, да се диша върху стъклото, да се търсят дълго в чантичката. По-добре не чакайте от мъжа или жената да ви отговорят на важен въпрос с цялата си прямота, ако видите, че започват манипулации с очилата. Явно се бяга от отговора, обмисля се какво да се каже. Чак когато очилата бъдат оставени на спокойствие, може да питате каквото ви интересува.
Снимка: БГНЕС