Мерседес Милосърдната – просто търговска марка или луд шанс

Мерседес Милосърдната - просто търговска марка или луд шанс

Испанското женско име Мерседес е регистрирано официално като търговска марка на автомобилната компания „Даймлер Моторен Гезелшафт“ на 26 септември 1902 г.

Нека да кажем започнем с това, как се произнася наименованието на световно известния автомобил – не е с ударение на първата сричка, както ние сме свикнали, нито е с ударение на последната. Ударението е на второто Е, по една много проста причина – името на великата марка идва от испанското женско име Мерседес (съкратено от Мария де лас Мерседес – Мария милосърдната), на испански то се произнася точно така – МерсЕдес.

Името е било регистрирано като търговска марка от германските пионери на автомобилостроенето Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах през 1890 г. Защо те избират това странно и чуждо на германската лексика име? Историята обяснява това – по онова време техен основен партньор и клиент е един австроунгарски евреин – тълкувател на Талмуда, предприемач и дипломат, на име Емил Йелинек. Неговата дъщеря – Адриана Мануела Рамона, е наричана от близките й Мерседес.

Когато в края на 1900-та година Даймлер и Майбах създават автомобил с мощност 35 к. с. и скорост до 75 км/ч, Йелинек плаща за 36 автомобила половин милион златни марки и нарича всички тях на името на любимата си дъщеря.
По този начин прекрасното и вероятно носещо късмет име.- както се вижда от историята на тази марка, се разпространява върху цялата поредица автомобили.

Днес е трудно да си представим как ли щяха да бъдат приети от пазара други имена – примерно Херта, Берта, Гертруда? Нека припомним – още през март 1901 г. „мерцедесите” на Йелинек преодоляват предишните скоростни рекорди. Не случайно съществува поговорка: „Плаването на вашия кораб зависи от името, което му давате”…Не е ли такова име „Мерцедес – милосърдната”?