Менопауза: мирът в семейството под заплаха?

Менопауза мирът в семейството под заплаха

Традиционно отговорността за уюта и комфорта в едно семейство се възлага на жената. Става така обаче, че с възрастта гъвкавостта и мъдростта в определени моменти се провалят и океанът от семейно спокойствие започва да бушува. Защо се получава това и как да противодействаме, пише woman.ru.

Какво се случва?

В определена възраст много жени забелязват у себе си неочаквани изменения: спадове на настроението, повишена раздразнителност или плачливост, емоционална нестабилност… Подобно състояние не може да не се отрази върху семейното спокойствие и отношенията с близките. Подобни промени са естествени и не трябва да стават повод за отчаяние. Ситуацията е поправима.

На първо място, трябва да се разбере, че спокойствието и емоционалното благополучие на жената до голяма степен зависят от правилния баланс на хормоните в организма, в частност естрогенът и прогестеронът. Именно от тях зависят не само репродуктивните функции на организма, но и спокойното настроение, емоционалната стабилност, добрият сън и дори удоволствието от физическата близост.

В зряла възраст в организма на всяка жена се съкращава изработката на естроген, променя се съотношението на естрогена и прогестерона, върви обща промяна на репродуктивната система… Възникналият дисбаланс на хормоналната система може да провокира изблици на емоции, променливо настроение и общо усещане за дискомфорт. Именно с този дисбаланс трябва да се справим, за да се върне спокойствието в дома.

Как да помогнем на организма?

Да се поддържа организмът в период на възрастови промени, е възможно чрез фитоестрогените – натурални хормоноподобни вещества, получени от треви и растения. Те помагат на организма да поддържа необходимия баланс на хормоните, като при това не притежават тези ограничения, свойствени на хормоналната терапия.

Растителните препарати на основата на фитоестрогените са мек и натурален способ да се помогне на организма да се справи с промените, да се смекчат емоционалните изблици и спадове на настроението, които вредят на семейното спокойствие.

Кои растения притежават такава сила?

На първо място, това е червената детелина, която прилича по своите свойства на натуралния естроген, който се изработва от женския организъм. Екстрактът от червена детелина може спокойно да бъде наречен пазител на семейния комфорт. Той помага да се компенсира дефицитът от натуралния естроген и способства за качествен сън, добро и спокойно настроение.

За спокойствието и стабилното емоционално състояние отговаря и витекс свещено (дърво на целомъдрието), наречен още монашески пипер. Той способства за поддържането на правилната изработка на прогестерон и притежава меко успокояващо действие върху нервната система.

Билката ангелика или лечебна пищялка, наречена кралица на женските треви, способства поддържането на правилния баланс на прогестерона и естрогена и помага за укрепването на увереността и емоционалната стабилност. Освен това ангеликата поддържа твърдостта и еластичността на кожата, забавяйки образуването на бръчки. А удоволствието от собственото отражение в огледалото е немаловажен фактор за душевното спокойствие.

Трябва ли да се приема нещо освен билки?

В период на промени организмът може да се поддържа не само с фитоестрогени, но и с витамини и микроелементи, необходими за правилната работа на нервната система. На първо място трябва да се обърне внимание на магнезия, който помага да се стабилизира работата на нервната система и притежава меко успокоително действие.

Трябва и да се внимава за дефицита на витамините от група B, тъй като той може да доведе до нарушаване работата на нервната система, снижаване на имунитета и обща отпадналост и депресия. Трябва да се отчете, че витамините от група B практически не се синтезират в организма и постъпват в него само с храната или чрез специални аптечни комплекси.

Как да съберем всичко заедно?

Разбира се, подходящите растения и минерали няма да търсите на близката поляна, а в аптеката, сред качествените биокомплекси. При това трябва да се има предвид, че на пазара присъстват множество еднокомпонентни препарати. По правило те имат по-целенасочено действие и следователно по-малка ефективност и продължителност на постигнатите резултати.

Затова по-добре е да изберете биокомплекс, в състава на който има не само фитоестрогени, но и витамини и полезни микроелементи, обезпечаващи комбинираната поддръжка на организма. Подобен биокомплекс, който можете да потърсите след консултация с лекар, съдържа няколко екстракта от лекарствени растения и по няколко витамина и микроелемента. Подобно съчетание на действащи компоненти не само обезпечава бързото и ефективно действие на препарата, но и способства за дългосрочно укрепване на резултата.

Естествено спокойствието и уютът в семейството е обща отговорност за всички в това семейство. Любовта, грижата и уважението един към друг са ключът към семейния комфорт, а средствата, които споменахме досега, помагат да се преодолее периодът на възрастови промени у жената, без да се нарушават спокойствието и мирът в семейната единица.